- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.07.2011, 12:26)
- Cristina Cuncea , Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile terenurilor din Bucureşti s-au întors la valoarea celor din 2004-2005
Proprietarii de terenuri din centrul Bucureştiului cer şi 8.000 de euro pe metru pătrat, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers, în condiţiile în care preţurile s-au înjumătăţit în ultimii aproape trei ani, atingând nivelurile din 2004-2005.
Urmărește
1148 afișări
Preţurile terenurilor din Bucureşti s-au întors la valoarea celor din 2004-2005 (Imagine: Shutterstock)
Preţurile terenurilor nu au înregistrat evoluţii spectaculoase în ultimele şase luni, ci mai degrabă s-au stabilizat. Per total, preţurile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005, se arată într-un comunicat al companiei.
În cele mai căutate zone (Centru, Aviaţiei, Floreasca, Barbu Văcărescu), dar şi în anumite sub-zone (Drumul Taberei, Progresului, Pantelimon, Berceni) preţurile şi-au atins minimul, iar în anumite zone se păstrează discrepanţe mari între aşteptările vânzătorilor şi ofertele făcute de cumpărători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"De exemplu, în Piaţa Victoriei, preţurile cerute variază între 1.500 euro/metru pătrat şi 8.000 euro/metru pătrat, în funcţie de vizibilitate, formă, caracteristicile planului urbanistic zonal. În zonele periferice sau cu dificultăţi de acces şi infrastructura slabă, preţurile încă mai scad. Deprecierea acestora s-a situat între 10% şi 30%", se menţionează în comunicat.
Analiştii Colliers apreciază că al doilea semestru din 2011 ar putea aduce o intensificare a activităţii tranzacţionale, în condiţiile în care mai multe tranzacţii începute în 2010 s-ar putea finaliza în perioada următoare.
"Cererea ar putea să crească, susţinută de perspectivele bune de creştere economică care au readus România şi în special Bucureştiul pe agenda investitorilor. În contextul unei oferte în creştere, preţurile terenurilor nu vor evolua semnificativ pe termen scurt şi mediu. În anumite cazuri excepţionale, proprietarii de terenuri aflaţi sub presiunea băncilor ar putea să vândă cu preţuri mai mici terenurile pe care le deţin", menţionează sursa citată.
În ciuda diversificării cererii, doar anumite terenuri au atras atenţia investitorilor, în special cele cu destinaţie de retail sau pentru dezvoltare de clădiri de birouri.
"În ţară, achiziţiile pentru dezvoltările de retail au fost cele mai frecvente. Hipermarket-urile, discounterii şi magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumpărători de terenuri, vizând oraşe cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici. Kaufland şi Dedeman au fost cei mai agresivi în a-şi asigura locaţii bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori. Dezvoltatorii de office au căutat şi ei terenuri, dar rămân foarte selectivi", se arată în comunicat.
În Bucureşti, în afară de centru şi aria Floreasca-Barbu Văcărescu, zona Basarab a devenit interesantă pentru dezvoltatori după inaugurarea pasajului.
Colliers remarcă o creştere a numărului de potenţiali cumpărători, ceea ce a determinat pe mai mulţi proprietari să scoată terenurile la vânzare.
"Investitorii care nu erau presaţi să vândă sunt acum încrezători că pot obţine preţul dorit pentru proprietăţile foarte bune. Alţi investitori, care nu şi-au abandonat planurile de expansiune în România, dar nici nu dispun de finanţare, caută să îşi aducă terenurile ca şi contribuţie în parteneriate de tip joint-venture. Au existat şi proprietari de fabrici care au considerat interesante ofertele făcute de operatorii de retail de tip «big box» şi au vândut acestora facilităţile amplasate în cartiere dens populate, din interiorul oraşelor", mai precizează reprezentanţii Colliers.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului