- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2014, 12:45)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare au scăzut cu 4% în acest an, cu un maxim de -14% la Arad
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare de proiecte imobiliare au scăzut în medie în primul semestru cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut, în Arad (-14%), Alba Iulia (-10%) şi Târgovişte (-10%) înregistrându-se cele mai abrupte reduceri, în timp ce în Bucureşti au coborât cu doar 2%.
Urmărește
247 afișări
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare au scăzut cu 4% în acest an, cu un maxim de -14% la Arad
"Investitorii s-au orientat către terenurile aflate în zone uşor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicată şi accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public şi accesului auto au fost printre principalele criterii de selecţie. Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat de către companii care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale", se arată într-un studiu al companiei de evaluare Darian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Deşi în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (aproximativ 4%), faţă de începutul crizei (jumătatea lui 2008), terenurile au scăzut la nivel naţional cu aproximativ 63%.
"În ultima perioadă se poate constata că preţurile terenurilor pentru dezvoltare se apropie de stabilizare, existând, de asemenea, şi situaţii în care putem asista la creşteri de preţ (Sibiu), previziunile pentru perioada următoare, la nivel de medie naţională, fiind de stabilizare a pieţei", se menţionează în raportul care analizează evoluţia preţurilor de tranzacţionare în cele 41 reşedinţe de judeţ.
În 22 de oraşe din cele 41 analizate, preţurile terenurilor au scăzut cu procente cuprinse între 1% şi 14%, în timp în Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Galaţi şi Râmnicu-Vâlcea au consemnat stagnare.
În ceea ce priveşte terenurile agricole, acestea au fost foarte căutate în ciuda faptului că de la începutul anului 2012 s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare.
Analiza pentru terenurile agricole s-a realizat la nivel de regiuni, respectiv Câmpia Româna, Câmpia de Vest, Podişul Moldovei, Podişul Dobrogei, Depresiunea Transilvaniei şi Podisul Getic.
Oferta de terenuri agricole pentru vânzare este segmentată pe două tipuri, în funcţie de dimensiunile amplasamentelor, terenuri cu suprafeţe medii şi mici (până în 100 hectare) şi terenuri mari (peste 100 hectare). De asemenea, piaţa terenurilor agricole este structurată în piaţă primară, compusă din parcele mici de teren (1 - 10 hectare), doar cu titlu de proprietate, şi piaţa secundară, respectiv parcele de teren comasate 50 - 1.500 hectare, înregistrate în cartea funciară.
Astfel, preţurile în Câmpia de Vest sunt cuprinse între 2.500 şi 3.200 de euro pe hectar (euro/ha) pe piaţa primară şi între 3.200 şi 5.000 de euro pe hectar pentru piaţa secundară, înregistrând cele mai ridicate niveluri dintre regiunile analizate.
În Câmpia Română -Oltenia, pe piaţa primară terenurile s-au vândut cu 1.500-2.000 euro/ha, iar pe cea secundară cu 2.200-3.000 euro/ha. Preţuri uşor mai ridicate au fost înregistrate în Câmpia Română -Muntenia - 1.600-2.500 euro/ha, respectiv 3.000-4.000 euro/ha şi în Podişul Dobrogei - 1.700-2.200 euro/ha şi 2.500-3.00 euro/ha.
În Podişul Moldovei (în părţile de est şi nord-est), Podişul Getic (zona de sud) şi Depresiunea Transilvaniei (din interiorul arcului carpatic), preţurile terenurilor agricole pornesc de la 1.200 euro/ha şi ajung la 3.000 euro/ha.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului