Previziuni imobiliare: Preţurile locuinţelor vor scădea uşor în prima parte a anului şi ulterior se vor stabiliza

Preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă uşor în prima jumătate a anului şi se vor stabiliza în al doilea semestru, estimează firma de evaluare Darian, care previzionează şi o creştere a numărului de tranzacţii imobiliare, pe fondul continuării executărilor silite.

Urmărește
744 afișări
Imaginea articolului Previziuni imobiliare: Preţurile locuinţelor vor scădea uşor în prima parte a anului şi ulterior se vor stabiliza

Previziuni imobiliare: Preţurile locuinţelor vor scădea uşor în prima parte a anului şi ulterior se vor stabiliza (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"Tendinţa de scădere a preţurilor se va apropia de punctul terminus în cursul anului curent, când piaţa se va stabiliza. În prima jumătate a anului va continua scăderea preţurilor, dar într-un ritm redus, de o cifră, după aceea urmând o stabilizare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Adrian Popa Bochiş, director-evaluare companii al firmei Darian.

Reprezentanţii Darian estimează pentru acest an continuarea executărilor silite, care, dublată de relaxarea condiţiilor de finanţare, ar putea duce la înlesnirea tranzacţionării acestor imobile.

Lichidarea unor garanţii imobiliare ale creditelor neperformante, fapt care va permite fondurilor de investiţii să cumpere aceste credite neperformante la pachet, va fi alt fenomen care va apărea pe piaţă în acest an, potrivit Darian.

"Un moment important în acest an va fi existenţa unei legături strânse între vânzările de credite neperformante şi pornirea creditării. Cine cumpără proprietăţile executate are nevoie de finanţare", a declarat Adrian Crivii, preşedintele firmei.

El a explicat că până acum băncile nu au vrut să vândă portofoliile neperformante cu orice preţ şi au încercat toate soluţiile pentru a evita executările silite.

"Băncile nu vor plusa pe această soluţie până nu se vor simţi semnale de reluare a creditării. Soluţia în acest an va fi diminuarea creditelor pe care trebuie să le recupereze de la clienţi. Astfel, dacă au de recuperat un credit de 80.000 de euro, decât să execute proprietatea şi să încaseze doar 40.000 de euro mai bine prin negociere cu clienţii să încerce să reducă creditul, dar să recupereze mai mult în acest mod. Băncile acceptă deliberat o pierdere, dar mai mică decât dacă execută silit", a explicat Crivii.

În opinia sa, piaţa imobiliară se va relansa şi în momentul în care va începe să se simtă o scădere a ofertei, pentru că în ultimii doi ani numărul proiectelor rezidenţiale lansate a fost foarte redus.

Darian a realizat şi în acest an un studiu al pieţei imobiliare în 27 de oraşe din ţară, pe baza preţurilor de tranzacţionare a locuinţelor, care a relevat o scădere medie a costurilor de vânzare-cumpărare de 10% atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi, în 2010 faţă de 2009.

În aceste condiţii, preţul mediu la apartamentele vechi se situează în jurul valorii de 774 euro pe metru pătrat, iar la noi la 846 euro pe metru pătrat.

Pe piaţa locuinţelor vechi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu 1, 2 şi 3 camere, cu 11%, iar pentru cele cu patru camere scăderile au fost în medie de 10%. Chiriile pe acest segment au avut acelaşi trend descrescător, scăderea fiind de 12% în 2010.

Dintre cele 27 de oraşe analizate, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat la Satu Mare (-18,5%), iar cea mai mică la Arad (-2,6%), în schimb chiriile cel mai mult s-au redus în Bucureşti (32,2%) şi cel mai puţin la Târgu Mureş (-2,6%).

Locuinţele noi cu o cameră au înregistrat cea mai mare scădere de preţ (-10%), iar pentru celelalte diminuarea a fost de 9%. În funcţie de oraş, cel mai mult au fost reduse preţurile la Iaşi (-18.4%) şi cel mai puţin la Sibiu (-3.3%). Chiriile locuinţelor noi s-au diminuat în cea mai mare proporţie în Râmnicu Vâlcea (-18,8%), iar în Bucureşti cel mai puţin (-1,4%).

În 2010, la nivel naţional preţul unitar mediu al apartamentelor noi a fost cu aproximativ 10% mai mare decât al celor vechi.

Faţă de 2008, începutul crizei pe piaţa imobiliară din România, studiul Darian a evidenţiat o reducere cu 32% a preţurilor pe segmentul vechi şi cu 26% pe cel nou, în condiţiile în care chiriile s-au redus cu 27%, respectiv cu 21%.

În ultimele 24 de luni în Bucureşti preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu cel mai mare procent (-55,2%), iar în Baia Mare (-40,7%) s-au ieftinit cel mai mult locuinţele noi. Târgovişte, cu -18% la vechi şi Arad, cu -10% la noi, au avut cele mai mici scăderi de preţuri.

Compania Darian, înfiinţată în urmă cu 20 de ani, activează pe piaţa evaluărilor, are peste 60 angajaţi, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 11,12 milioane lei (2,6 milioane euro), în creştere cu 8% faţă de valoarea de 10,09 milioane de lei din 2009.

ANEVAR estimează că piaţa evaluărilor s-a rdiciat anul trecut la 25 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici