PREVIZIUNI IMOBILIARE: Volumul tranzacţiilor din România va creşte uşor în acest an. TOP 10 cele mai atractive oraşe din Europa

Volumul tranzacţiilor imobiliare din România va creşte uşor în acest an, în special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele oraşe din Germania, alături de Dublin şi Londra, sunt cele mai atractive pieţe pentru investitori, potrivit PwC.

Urmărește
829 afișări
Imaginea articolului PREVIZIUNI IMOBILIARE: Volumul tranzacţiilor din România va creşte uşor în acest an. TOP 10 cele mai atractive oraşe din Europa

PREVIZIUNI IMOBILIARE: Volumul tranzacţiilor din România va creşte uşor în acest an. TOP 10 cele mai atractive oraşe din Europa (Imagine: Shutterstock)

În topul primelor zece oraşe pentru investiţii imobiliare în acest an se plasează, în ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm şi Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate® Europa 2014.

"În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, îndeosebi pe segmentul de birouri şi mult mai mică activitate de achiziţie pe segmentele de retail, industrial şi rezidenţial", a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.

Datele companiilor de consultanţă imobiliară arată că anul trecut volumul tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 300 de milioane de euro.

Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orientează spre pieţele în redresare economică, capitalele regionale şi proprietăţile de clasă secundară, pe măsură ce competiţia pentru activele imobiliare europene de clasă A se intensifică.

"Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară", reiese din raport.

Potrivit sursei citate, 71% dintre investitorii intervievaţi pentru realizarea raportului consideră că deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor în 2014. Ca o consecinţă a intensificării concurenţei, 59% dintre respondenţi cred că proprietăţile de clasă A de pe principalele pieţe imobiliare europene sunt acum supra-evaluate.

Raportul subliniază că investitorii devin din ce în ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite în căutare de randamente atrăgătoare. Unul dintre oraşele care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei tendinţe este Dublin, care a urcat spectaculos în topul destinaţiilor de investiţii, de pe locul 20 în raportul anului anterior pe locul 2 în 2014.

Piaţa imobiliară din Dublin s-a transformat dintr-o destinaţie ocolită de investitori în urmă cu doi ani într-una dintre cele mai atrăgătoare pieţe din Europa, atât pentru investitorii irlandezii cât şi pentru cei străini atraşi de preţurile scăzute şi de perspectivele economice îmbunătăţite ale Irlandei. Mai mult, 51% dintre respondenţi consideră acum atrăgătoare oportunităţile de achiziţii din Irlanda.

Volumul ridicat de capital la nivel internaţional în căutare de plasamente profitabile determină investitorii să se orienteze către alte pieţe în revenire, precum Spania. Astfel, 67% dintre respondenţi cred că oportunităţile de cumpărare în Spania sunt acum bune, fapt reliefat şi de recentele achiziţii ale complexului comercial Parque Principado din Oviedo de către Intu şi Canadian Pension Plan Investment Board pentru 162 milioane de euro. Totuşi, scepticii argumentează că finanţarea este încă foarte dificil de accesat şi că piaţa este în continuare riscantă pentru investiţii, înainte să apară semne clare de creştere.

Competiţia pentru active de clasă A a dus la o creştere a numărului investitorilor care se uită şi la alte categorii de active pe marile pieţe imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen şi Paris, şi achiziţionează active producătoare de venituri solide din oraşe mai mici.

Autorii studiului remarcă faptul că o consecinţă interesantă a "bătăliei pentru active imobiliare" este că investitorii au în vedere din ce în ce mai mult dezvoltarea de noi proprietăţi ca o modalitate de a adăuga active de înaltă calitate în portofoliile lor. Raportul arată că 71% dintre respondenţi cred că dezvoltarea de noi proprietăţi e un mod atractiv de a dobândi active de clasă A.

Raportul mai subliniază că investitorii au capital substanţial disponibil pentru pieţele imobiliare europene în 2014, 71% dintre respondenţi crezând că va exista o creştere a sumelor disponibile pentru refinanţare sau pentru noi investiţii în acest an. Deşi o parte din capital va proveni de pe piaţa internă, investiţii semnificative sunt aşteptate să continue să vină dinspre fondurile suverane, în special cele asiatice. Aproape 80% dintre respondenţi cred că resursele din zona Asia-Pacific vor creşte în 2014, 67% dintre intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici