Raportul BERD vine după prognoza Comisiei Europene care prevede că România va avea o scădere cu 6% a economiei, deşi guvernul Orban prognozase cu totul altceva. Indiferent de situaţie, este clar că Guvernul PNL a estimat greşit atunci când a prognozat o scădere de doar 1,9% din PIB a economiei.
Cum arată economia românească acum?
Deşi a fost lansat IMM Invest, programul guvernamental de ajutor pentru IMM-uri, companiile mici şi mijlocii din România sunt la pământ. Potrivit estimărilor, peste 150.000 de firme şi-au suspendat sau închis activitatea, urmare a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Peste 1,2 milioane de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic sau disponibilizaţi, iar specialiştii economici estimează că în acest an, România va atinge pragul de 10.000 de noi firme în insolvenţă. Numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă a înregistrat ieri un nou maxim, de 349.705 de astfel de contracte, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Lucrurile nu arată bine nici pentru moneda naţională. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,8349 lei/euro. Astfel, după şase şedinţe consecutive la 4,82 lei, la cursul BNR, moneda europeană sare la 4,83 lei.
România se îndreaptă rapid spre criza economică
Previziunile BERD şi ale Comisiei Europene dublate de situaţia şi aşa grea din România arată că economia românească o să fie lovită puternic de criza economică.
Guvernul întârzie să adopte măsuri economice, dar din raţiuni pur electorale încă promite creşteri de pensii.