- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Prima Casă" i-a determinat pe unii proprietari să urce preţurile locuinţelor şi cu 35%
Vânzătorii de locuinţe din Bucureşti au început să crească, din luna mai, preţurile solicitate, după ce au remarcat intensificarea interesului potenţialilor cumpăratori ca urmare a introducerii programului "Prima casă", majorările fiind, în unele cazuri, de peste 35%, potrivit site-ului Imopedia.ro.
"Prima Casă" i-a determinat pe unii proprietari să urce preţurile locuinţelor şi cu 35% (Imagine: Mediafax Foto)
"Vânzătorii de apartamente din Bucureşti măresc preţurile din anunţuri, pe zi ce trece, încurajaţi de numeroasele telefoane primite de la potenţialii beneficiari cu «Prima Casă». Conform bazei noastre de date Imopedia.ro, din mai şi până acum preţul mediu al apartamentelor din Bucureşti a crescut cu 4%. În zona de sud rata de creştere a preţurilor este de aproape trei ori mai mare decât media pe Bucureşti, ajungând la 10%. Punctual, există însă proprietari care au pretenţii mult peste medie, «umflând» preţurile şi cu peste 35%", se arată într-un comunicat al site-ului imobiliar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
De exemplu, pentru un apartament de două camere confort 2, cu o suprafaţă de 38 de metri pătraţi, în zona Brâncoveanu, se cereau în aprilie 37.000 euro, iar în prezent 50.000 euro.
Alte exemple, din baza de date postată pe site-ul imobiliar, sunt un apartament cu două camere pe Şoseua Olteniţei, care în perioada aprilie - mai era evaluat de proprietar la 55.000 euro, iar preţul actual este de 67.000 euro, şi o locuinţă cu două camere în zona Emil Racoviţă, cu un preţ de 52.000 euro în luna mai, iar în iulie de 60.000 euro.
"Nu toate zonele evoluează la fel. Presiunea venită din partea potenţialilor cumpărători giraţi de stat se simte doar pe segmentul de jos al ofertelor actualizate în ultimele luni. Cele mai afectate de scumpiri sunt cartierele cu apartamente care se încadrează în bugetul programului «Prima Casă», respectiv în sud, vest şi est. Din analiza evoluţiei preţurilor de la începutul anului pe zone, se observă că acolo unde astăzi proprietarii se grăbesc să scumpească s-au înregistrat de fapt şi căderile cele mai mari de preţ între lunile ianuarie-aprilie", precizează sursa citată.
Astfel, între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lui iulie, în zona de sud a Capitalei apartamentele s-au scumpit cu 4% în luna iunie faţă de mai şi cu încă 6%, în iulie faţă de iunie.
De asemenea, în ultimele două luni, preţurile apartamentelor din partea de est au crescut cu 5% - 2% în iunie şi încă 3% în iulie, iar în vest cu 4%.
În schimb, în zonele centrale şi de nord preţurile apartamentelor au mai scăzut în medie cu 4-5% în iunie şi iulie, în condiţiile în care majoritatea proprietarilor din aceste zone s-au reorientat spre închiriere, puţini mai fiind dispuşi să vândă.
În total, în baza de date Imopedia.ro se află 484.920 de anunţuri imobiliare.
În urmă cu o săptămână, compania de servicii imobiliare Colliers estima că proprietarii apartamentelor vechi cu două camere din Bucureşti au urcat preţurile cu 10-15%, după lansarea programului "Prima Casă", în prezent fiind aproape imposibil să se găsească oferte pentru astfel de locuinţe sub 60.000-62.000 euro în Militari, Titan sau Iancului.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" plătesc un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii este EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.