"Prima Casă" nu încalcă legislaţia privind ajutoarele de stat

"Prima Casă" nu încalcă legislaţia privind ajutoarele de stat, potrivit Consiliului Concurenţei, instituţie care a verificat de asemenea modul de selecţie a băncilor implicate în programul prin care statul garantează, în limita a 60.000 euro, creditele pentru achiziţia sau construcţia unei locuinţe.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului "Prima Casă" nu încalcă legislaţia privind ajutoarele de stat

"Prima Casă" nu încalcă legislaţia privind ajutoarele de stat (Imagine: Mediafax Foto)

"Inspectorii noştri au colaborat încă de la început la programul «Prima Casă», un exemplu de succes şi bună practică. Din punctul nostru de vedere, totul este OK. Noi am vrut să vedem dacă sunt ajutoare de stat şi modul de selecţie a băncilor", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Normele programului "Prima Casă" au fost publicate joi în Monitorul Oficial, iar băncile au la dispoziţie o săptămână pentru a decide dacă acceptă condiţiile de împrumut stabilite de Guvern.

Băncile trebuie să transmită Fondului Naţional de Garantare pentru IMM şi Ministerului Finanţelor, în termen de şapte zile calendaristice, date privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor, precum şi valoarea estimată a creditelor care urmează să fie garantate şi a promisiunilor de garantare care vor fi solicitate în 2009, în cadrul programului.

În cazul în care valoarea totală a finanţărilor solicitată de bănci depăşeşte plafonul stabilit de Guvern, de un miliard lei, atunci Fondul va efectua realocări de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanţe, stimulând băncile cu cea mai bună ofertă.

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Pentru achiziţionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sar de 3.000 euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 euro, dacă preţul este mai mare de 60.000 euro.

Dobânda EURIBOR (media la împrumuturile interbancare pe piaţa europeană) la creditele pe trei luni este în prezent de 1,28%, în timp ce ROBOR (dobânda la creditele interbancare pe piaţa internă) la aceeaşi scadenţă se situează în prezent la 10,54% pe an.

Rata medie a dobânzii la creditele acordate de bănci populaţiei era de 18,86% pe an în luna martie, în timp ce la împrumuturile luate de firme dobânda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.

Garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici