Ştii deja că HoReCa este unul dintre sectoarele cele mai lovite de criză. Iar deciziile autorităţilor de a închide pentru a doua oară restaurantele, cafenelele şi barurile la interior e picătura chinezească pentru antreprenori. În Bucureşti există 4.000 de restaurante, baruri şi cafenele care reprezintă 13% din totalul unităţilor din România. Turismul intern ar avea o şansă de supravieţuire în momentul de faţă, estimează specialiştii.
„Este o lovitură foarte puternică. Întâi cred că ar fi trebuit să fie analizat riscul răspândirii în HoReCa. E bine măcar că s-au păstrat deschise restaurante şi baruri în hoteluri pentru clienţii hotelurilor. Sunt supravegheaţi, nu ies foarte mult. La ora actuală este greu de vorbit despre o revenire. Chiar şi mai de mult estimam că turismul o să-şi revină probabil, dar niciodată la fel ca înainte, peste vreo 2, 3, maxim 4 ani. Categoric, nu mai putem vorbi de petreceri şi de reuniuni mari”, spune Traian Bădulescu, expert în turism.
HoReCa a avut o scădere de 80% în business faţă de 2019. 40% dintre firmele din HoReCa şi-au suspendat activitatea. 30% din vânzările totale din restaurante, baruri şi cafenele sunt făcute în Capitală.