Prima pagină » Economic » Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,4% în mai, după o creştere lunară uşoară a preţurilor de 0,15%

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,4% în mai, după o creştere lunară uşoară a preţurilor de 0,15%

Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42% la finele lunii mai, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentare pentru prima dată după septembrie anul trecut, potrivit INS.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,4% în mai, după o creştere lunară uşoară a preţurilor de 0,15%
10 iun. 2010, 10:28, Economic

Cifrele au fost în linie cu estimările analiştilor economici, care au anticipat o creştere lunară a preţurilor de consum între 0,1% şi 0,3% şi o rată anuală a inflaţiei între 4,4% şi 4,6%.

Pe componente, creşterea preţurilor din luna mai a fost determinată în mare parte de servicii, care s-au scumpit în medie cu 0,47% faţă de luna precedentă. Mărfurile nealimentare înregistrând preţuri medii cu 0,2% mai mari faţă de aprilie.

Mărfurile alimentare s-au ieftinit în medie cu 0,09%, fiind pentru prima dată din septembrie anul trecut când a fost raportată o ieftinire a produselor. Atunci, preţurile la mărfurile alimentare s-au redus cu 0,16%.

În luna mai, variaţii de peste un punct procentual ale preţurilor au avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, la legume cu 1,61%, dar şi la servicii aeriene şi telefonie, ale căror preţuri au crescut cu 1,11% fiecare. În cadrul categoriei legumelor, cartofii s-au scumpit cu aproape 10%.

La polul opus, scăderi de peste un punct procentual au fost înregistrate la ouă, care s-au ieftinit cu peste 10%, şi la brânză, care a putut fi cumpărată la nu preţ cu 1% mai redus.

Pentru finele anului 2010, majoritatea analiştilor consideră că rata anuală a inflaţiei se va situa la 4%, dar estimările variază între 3,7% şi 4,7%.

BNR a revizuit în urcare, în luna mai, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.