Primăria Suceava va împrumuta 16 milioane de lei pentru cofinanţarea a două proiecte europene

Primăria Suceava va începe în luna iunie procedurile pentru organizarea unei licitaţii în vederea atragerii unui împrumut de aproximativ 16 milioane de lei, cu garanţii guvernamentale, pentru asigurarea cofinanţării a două din cele cinci proiectele realizate prin POR în municipiu.

Urmărește
10 afișări

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că potrivit unei decizii a Guvernului, autorităţile locale pot atrage împrumuturi, cu garanţii guvernamentale, pentru plata cheltuielilor neeligibile şi asigurarea cofinanţării la cel mult două proiecte cu finanţare europeană.

El a spus că, în aceste condiţii, a depus la Fondul de garantare a creditelor o solicitare şi a obţinut avizul pentru accesarea unui împrumut de aproximativ 16 milioane de lei, necesar asigurării cofinanţării a două proiecte derulate prin POR, cel de construcţie a două parcaje subterane în centrul municipiului, în valoare de nouă milioane de euro şi cel de reabilitare a 14 străzi principale din oraş, în valoare de 14 milioane de euro.

Pentru aceste două proiecte, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare totală de 20 de milioane de lei, iar prin facilitatea oferită de Guvern se poate solicita un împrumut cu garanţii guvernamentale reprezentând 80 la sută din suma totală, restul urmând să fie asigurat de autoritatea locală.

"Este o facilitate pe care a oferit-o Guvernul şi pe care nu am vrut să o ratăm", a spus Lungu.

El a menţionat că procedurile de licitaţie pentru selecţia băncii de la care va fi accesat creditul vor începe în luna iunie.

Pentru cele cinci proiecte din Planul de integrat de dezvoltare ale Primăriei Suceava care se derulează prin Programul Operaţional Regional (POR) şi pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, unde Primăria este partener cu Consiliul Judeţean Suceava, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare de 30 de milioane de lei.

Municipiul Suceava a contractat de la Dexia Kommunalkredit Bank, în aprilie 2008, un credit de 50 milioane lei pentru finanţarea mai multor investiţii, printre care asfaltarea reţelelor stradale secundare, a trotuarelor şi aleilor, dar şi pentru asigurarea utilităţilor în noul cartier de case pentru tineri, din cartierul Burdujeni.

La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Primăria Suceava a convenit cu Dexia Kommunalkredit Bank să nu mai emită obligaţiuni municipale pentru refinanţarea creditului de 50 de milioane lei aşa cum se obligase iniţial, finanţarea urmând să fie transformată într-un împrumut pe termen lung pe o perioadă de 19 ani, până în 2029, cu o perioadă de graţie de patru ani, astfel încât prima rambursare va fi făcută în 2014.

Primarul Sucevei anunţa recent că din creditul de 50 de milioane de lei nu mai poate face trageri după 18 aprilie, şi că, în aceste condiţii, municipalitatea nu a angajat şapte milioane de lei din acest credit.

Gradul de îndatorare a municipiului Suceava este sub 20 la sută, a menţionat primarul Ion Lungu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici