- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.08.2012, 13:39)
- Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primăriile vor fi obligate să reducă arieratele cu 5% lunar, altfel nu vor mai primi bani de la buget
Primăriile care înregistrează arierate vor fi obligate să reducă, lunar, volumul acestora cu cel puţin 5%, calculat la soldul lunii anterioare, în caz contrar direcţiile generale ale finanţelor publice urmând să sisteze alimentarea cu cote şi sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
Urmărește
1191 afișări
Primăriile vor fi obligate să reducă arieratele cu 5% lunar, alfel nu vor mai primi bani de la buget (Imagine: Shutterstock)
De asemenea, ordonatorii de credite ai instituţiilor publice, de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii care înregistrează arierate au obligaţia să diminueze, lunar, volumul acestora cu cel puţin 3% calculat la soldul lunii anterioare, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
În cazul nerespectării acestei obligaţii, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate să nu opereze plăţi din conturile instituţiilor publice, de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente acestora, respectiv pentru stingerea arieratelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
"Ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, care înregistrează arierate au obligaţia să diminueze, lunar, volumul acestora cu cel puţin 5%, calculat la soldul lunii anterioare. În cazul nerespectării prevederilor alin. (13¹) şi (13²), directorii direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a municipiului Bucureşti sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale", se arată în proiectul de act normativ.
Potrivit datelor MFP, autorităţile administraţiei publice locale înregistrau, la 30 iunie, plăţi restante de circa 2 miliarde lei şi arierate de aproximativ 1,2 miliarde lei.
"Aceste plăţi restante influenţează negativ deficitul bugetului general consolidat şi în acelaşi timp pune în pericol ţintele convenite cu organismele financiare internaţionale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.
De asemenea, Ministerul Finaneţlor Publice propune ca recuperarea creanţelor Agenţia Domeniilor Statului (ADS) să fie administrate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). La finele lunii iulie, ADS avea de încasat creanţe de 400 milioane de lei.
În notă se mai arată că ADS întâmpină greutăţi în recuperarea debitelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţie.
"Singura modalitate de recuperare a acestor creanţe o reprezintă acţiunile în instanţă care se pot întinde pe o perioadă lungă de timp cu implicaţii în creşterea deficitului bugetului de stat, având în vedere că sumele provenite din recuperarea acestor debite se constituie ca venit la bugetul de stat", se arată în document.
În acest context, Legea 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului va fi modificată.
"Beneficiarii contractelor de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor agricole, încheiate de ADS, au obligaţia de a declara şi a plăti trimestrial sumele reprezentând redevenţe rezultate din contractele încheiate. Redevenţa trimestrială se declară de către plătitori la organul fiscal competent, până la termenul de plată al acesteia. Redevenţa (...) se virează trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare încheierii trimestrului pentru care se datorează", se spune în proiectul de ordonanţă.
Prin proiectul de act normativ prezentat de MFP, Guvernul intenţionează să stabilească şi un termen unitar de virare a dividendelor/vărsămintelor cuvenite bugetului de stat, de către societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau care deţine controlul, precum şi la regiile autonome.
"Nu există cadrul legal pentru calculul de daune interese pentru plata cu întârziere a dividendelor, având în vedere că termenul de dobândă legală nu se mai regăseşte în legislaţia în vigoare odată cu abrogarea prevederilor OG 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, cu modificările şi completările ulterioare", se spune în notă.
În prezent, repartiţia profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome se face în conformitate cu prevederile OG 64/ 2001.
La alineatul (3) şi (4) al articolului 1 din OG 64/2001 este prevăzut termenul de virare al dividendelor/vărsămintelor la bugetul de stat de către societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi de regiile autonome, respectiv termenul prevăzut de Legea 31/1990 privind societăţile comerciale.
Astfel, prin articolul 67, alineatul (2) din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, s-a reglementat ca plata dividendelor cuvenite acţionarilor să se facă în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de şase luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.
În caz contrar, societatea comercială va plăti daune-interese pentru perioada de întârziere, la nivelul dobânzii legale, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
Potrivit proiectului de act normativ, articolul 1, alineatul (3) al OG 64/2001 va fi modificat. Astfel, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul, au obligaţia să vireze dividendele cuvenite acţionarilor în termen de 60 de zile de la termenul legal prevăzut pentru depunerea situaţiilor financiare anuale.
În cazul nerespectării acestui termen, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul şi regiile autonome datorează dobândă penalizatoare, conform articolului 67, alineatul (2) din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, se mai spune în document.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe