Ţiţeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacţiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, şi era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creştere cu 4,36 dolari, sau 4,5%.
Cotaţia futures a ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, după ce a urcat până la 96,51 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.
Preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat joi o operaţiune militară în estul Ucrainei, în ceea ce ar putea fi începutul unui război în Europa din cauza cererilor Rusiei de a pune capăt expansiunii NATO spre est.
Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, care vinde în principal ţiţei către rafinăriile europene, şi este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia.
„Anunţul Rusiei privind o operaţiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril”, a declarat Warren Patterson, şeful departamentului de cercetare pe mărfuri al ING, adăugând că piaţa petrolului va aştepta cu nervozitate ce alte măsuri vor lua naţiunile occidentale împotriva Rusiei.
„Această incertitudine crescândă într-o perioadă în care piaţa petrolului este deja tensionată o face vulnerabilă, astfel că este probabil ca preţurile să rămână volatile şi ridicate”, a adăugat el.
„Un factor care ar putea acţiona ca o frână temporară asupra preţurilor este acordul nuclear cu Iranul, existând zvonuri potrivit cărora ar putea fi anunţat un nou acord, posibil chiar în această săptămână”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piaţă la OANDA.