Primele semne de revenire a economiei apar în trimestrul IV, relansarea depinde de zona euro

Economia va arăta primele semne de revenire în ultimele trei luni, după ce va atinge punctul minim în trimestrul trei, însă optimismul trebuie să fie moderat deoarece redresarea depinde de zona euro, unde este neclar încă dacă măsurile guvernamentale vor avea un efect sustenabil în sectorul privat.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Primele semne de revenire a economiei apar în trimestrul IV, relansarea depinde de zona euro

Primele semne de revenire a economiei apar în trimestrul IV, relansarea depinde de zona euro (Imagine: Mediafax Foto)

Analiştii economici contactaţi de MEDIAFAX afirmă că Produsul Intern Brut (PIB) va stagna sau va înregistra o creştere modestă în termeni reali în ultimul trimestru al anului, în date ajustate sezonier, comparativ cu trimestrul anterior.

"Mă aştept la o stagnare sau o creştere marginală a economiei în trimestrul patru faţă de cel anterior. Ar fi doar un semn. Nu trebuie să fim exuberanţi pentru că sunt şanse să mai avem creşteri negative. Creşterea va fi efectul cheltuielilor bugetare care s-au făcut în Europa. După ce efectul acestor cheltuieli se disipează, rămâne de văzut dacă şi sectorul privat la nivelul întregii zone reacţionează pozitiv şi are efecte sustenabile", a afirmat Laurian Lungu, director în cadrul Macroanalitica.

Potrivit analiştilor, primele semne ale ieşirii din criză le-a arătat deja industria, care a înregistrat un avans de 4,5% în trimestrul al doilea, în serie ajustată, faţă de primele trei luni ale anului.

"Industria este prima care va ieşi din criză şi este foarte puternic legată de zona euro. Creşterea înregistrată în trimestrul doi, de 4,5%, este una foarte mare. În acest context, este posibil să avem o rată pozitivă în trimestrul patru, în condiţiile în care zona euro rămâne pe acelaşi trend", a spus economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

Anghel se aşteaptă ca în trimestrul trei economia să înregistreze o scădere anuală similară cu cea din trimestrul doi.

Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele trei luni ale anului în curs, cel mai mare declin, de 14,2%, fiind înregistrat de sectorul construcţiilor, potrivit datelor revizuite prezentate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

"Punctul cel mai de jos al recesiunii va fi probabil în trimestrul trei, iar din trimestrul patru va începe revenirea. Există o îmbunătăţire la extern, o relaxare a creditării şi stimuli fiscali, care pe termen scurt va avea un impact pozitiv, de revenire pe rate trimestriale ajustate sezonier", a spus Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

El consideră că în trimestrul trei economia va scădea cu o 9-10% faţă de perioada similară in 2008 şi îşi va încetini contracţia, în termeni ajustaţi, faţă de trimestrul anterior, la -1-0%.

Aceeaşi prognoză pentru contracţia din trimestrul trei, comparativ cu cel anterior, o are şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, care opinează că în trimestrul patru economia va reveni pe plus în serie ajustată.

"Trimestrele doi şi trei vor reprezenta limita de jos a acestui ciclu economic, iar în trimestrul patru activitatea economică va începe să crească. Dacă ratele trimestriale arată o creştere faţă de trimestrul anterior, atunci putem spune că economia îşi revine. Practic, se închide «V-ul» începând cu ultimul trimestru", a menţionat Dumiru.

El estimează că PIB-ul va scădea, în termeni anuali cu 9% în trimestrul trei, anticipând un efect de bază negativ în sectorul agricol.

În 2008, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1%, însă datele iniţiale din trimestrul al doilea, respectiv o scădere de 8,8%, indicau al patrulea mare declin din Uniunea Europeană, comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele către Biroul european de statisctică, Eurostat.

Fondul Monetar Internaţional prognozează că economia românească va scădea cu 8-8,5% în acest an, nivel dublu faţă de estimarea de 4,1% din luna martie, când a fost negociat acordul stand-by, În aceste condiţii, instituţia a fost de acord cu majorarea deficitului bugetar de la 4,6% la 7,3% în acest an.

"În trimestrul patru ar trebui să vedem semnale pozitive şi sper că vor fi investiţi bani şi în infrastructură. Zona euro trăieşte pe stimuli, pe programe guvernamentale. Pentru a evita teorii precum recesiuni în «W» (recesiune urmată de o perioadă de creştere, apoi scădere şi iar revenire pe trend ascendent - n.r.), trebuie să se facă investiţii în infrastructură", a conchis Anghel.

Importurile şi exporturile în relaţia cu statele UE reprezintă aproape 75% din totalul schimburilor comerciale ale României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici