Prima pagină » Economic » Taxa clawback: Perioada scutirii pentru medicamentele din plasmă, prelungită la trei ani

Taxa clawback: Perioada scutirii pentru medicamentele din plasmă, prelungită la trei ani

Guvernul va prelungi scutirea de taxa clawback pentru imunoglobulină şi alte produse obţinute din plasmă umană de la doi, la trei ani, a precizat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul şedinţei Consiliului Economic şi Social.
Taxa clawback: Perioada scutirii pentru medicamentele din plasmă, prelungită la trei ani
Roxana Din
08 aug. 2019, 16:35, Economic

Executivul va prelungi scutirea de taxa clawback pentru imunoglobulină şi alte produse obţinute din plasmă umană de la doi, la trei ani, a precizat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul şedinţei Consiliului Economic şi Social.

În acest sens, Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă, ordonanţă care a primit joi aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social. Această scutire se va aplica pentru o perioadă de trei ani, începând din 2018, deci va fi valabilă inclusiv pentru anul 2020.

Formularea prezentată de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea la CES prevede extinderea perioadei de scutire de taxa clawback clawback pentru imunoglobulină şi alte produse obţinute din plasmă umană va fi prelungită de la doi, la trei ani, aplicabilă începând de cu data de 1 ianuarie 2018.

„Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, care sunt persoane juridice române, precum şi deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora, să nu datoreze contribuţia trimestrială prevăzută pentru valoarea consumului centralizat aferentă medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, prin această măsură se evită riscul reapariţiei problemelor legate de accesul la imunoglobină şi a discontinuităţii în piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană, datorită faptului că aceste medicamente nu au alternativă terapeutică iar costurile de producţie sunt de aproximativ 60%.

Măsura urmează să fie discutată în cadrul şedinţei de Guvern de joi.