Prin războiul din Ucraina, Moscova s-a împuşcat în picior. Raportul AIE arată că Rusia şi-a diminuat rolul de furnizor global de energie şi a accelerat tranziţia ecologică

Criza energetică globală declanşată de invazia Rusiei în Ucraina marchează un "punct de cotitură" pentru cererea globală de combustibili fosili şi ar putea accelera tranziţia ecologică a lumii, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie(AIE) într-un raport istoric.

Urmărește
1738 afișări
Imaginea articolului Prin războiul din Ucraina, Moscova s-a împuşcat în picior. Raportul AIE arată că Rusia şi-a diminuat rolul de furnizor global de energie şi a accelerat tranziţia ecologică

Raportul, care modelează diferite scenarii pentru traiectoria energetică a lumii, a constatat, de asemenea, pentru prima dată, că politicile guvernamentale actuale ar putea duce la o cerere de combustibili fosili fie la un vârf, fie la o plafonare în următorul deceniu la nivel global.

"Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în februarie, a avut un impact profund asupra sistemului energetic global", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o declaraţie.

Criza rezultată "poate fi, de fapt, un punct de cotitură istoric spre un sistem energetic mai curat şi mai sigur, datorită răspunsului fără precedent al guvernelor din întreaga lume", a adăugat el, conform POLITICO.

Ca răspuns la războiul preşedintelui rus Vladimir Putin, UE s-a angajat să se distanţeze de energia rusească şi să îşi accelereze ambiţiile climatice. Blocul comunitar şi-a redus acum dependenţa de gazul rusesc la 9%, faţă de 40% înainte de război.

Rolul Rusiei în calitate de furnizor global de energie va continua să se diminueze, potrivit previziunilor AIE, Moscova urmând să furnizeze doar 13% din energia mondială până la sfârşitul deceniului, faţă de 20% anul trecut.

În cadrul politicilor climatice actuale, cererea globală de gaze naturale se va stabiliza până în 2030. Cererea de cărbune ar putea atinge punctul maxim în câţiva ani, în timp ce cererea de petrol va atinge apogeul în următorul deceniu.

În acest interval de timp, ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global va scădea de la 80% în prezent la 60% până în 2050.

Investiţiile în energie curată au continuat să crească în acest an, ajungând la 1 400 de miliarde de euro, deşi, potrivit raportului, această cifră ar trebui să se dubleze până în 2030 pentru a fi în concordanţă cu angajamentele naţionale privind clima.

AIE a adăugat că venitul net al producătorilor mondiali de petrol şi gaze naturale s-a dublat în acest an, ajungând la un nivel fără precedent de 4 trilioane de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici