- Home
- Economic
- (27.10.2022, 17:22)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prin războiul din Ucraina, Moscova s-a împuşcat în picior. Raportul AIE arată că Rusia şi-a diminuat rolul de furnizor global de energie şi a accelerat tranziţia ecologică
Criza energetică globală declanşată de invazia Rusiei în Ucraina marchează un "punct de cotitură" pentru cererea globală de combustibili fosili şi ar putea accelera tranziţia ecologică a lumii, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie(AIE) într-un raport istoric.
Urmărește
1738 afișări
Raportul, care modelează diferite scenarii pentru traiectoria energetică a lumii, a constatat, de asemenea, pentru prima dată, că politicile guvernamentale actuale ar putea duce la o cerere de combustibili fosili fie la un vârf, fie la o plafonare în următorul deceniu la nivel global.
"Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în februarie, a avut un impact profund asupra sistemului energetic global", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o declaraţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Criza rezultată "poate fi, de fapt, un punct de cotitură istoric spre un sistem energetic mai curat şi mai sigur, datorită răspunsului fără precedent al guvernelor din întreaga lume", a adăugat el, conform POLITICO.
Ca răspuns la războiul preşedintelui rus Vladimir Putin, UE s-a angajat să se distanţeze de energia rusească şi să îşi accelereze ambiţiile climatice. Blocul comunitar şi-a redus acum dependenţa de gazul rusesc la 9%, faţă de 40% înainte de război.
Rolul Rusiei în calitate de furnizor global de energie va continua să se diminueze, potrivit previziunilor AIE, Moscova urmând să furnizeze doar 13% din energia mondială până la sfârşitul deceniului, faţă de 20% anul trecut.
În cadrul politicilor climatice actuale, cererea globală de gaze naturale se va stabiliza până în 2030. Cererea de cărbune ar putea atinge punctul maxim în câţiva ani, în timp ce cererea de petrol va atinge apogeul în următorul deceniu.
În acest interval de timp, ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global va scădea de la 80% în prezent la 60% până în 2050.
Investiţiile în energie curată au continuat să crească în acest an, ajungând la 1 400 de miliarde de euro, deşi, potrivit raportului, această cifră ar trebui să se dubleze până în 2030 pentru a fi în concordanţă cu angajamentele naţionale privind clima.
AIE a adăugat că venitul net al producătorilor mondiali de petrol şi gaze naturale s-a dublat în acest an, ajungând la un nivel fără precedent de 4 trilioane de euro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe