Principala provocare pentru bănci este să acorde credite pe termen lung în lei
Principala provocare a sistemului bancar din România este să acorde credite în lei pe termen lung, întrucât este nesănătos ca firmele şi gospodăriile cu venituri în monedă locală să ia împrumuturi în valută, a declarat, miercuri, economistul şef al BERD, Erik Berglof.
Principala provocare pentru bănci este să acorde credite pe termen lung în lei (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)
"Sistemul bancar a rezistat remarcabil de bine la criză şi monitorizăm foarte atent ceea ce fac grupurile mamă pentru susţinerea filialelor. Situaţia s-a stabilizat, iar băncile sunt angajate pe termen lung pe plan local. Principala provocare a sistemului este să acorde credite pe termen lung în lei, întrucât este foarte nesănătos ca firmele şi gospodăriile să aibă venituri în monedă locală şi să ia împrumuturi în valută", a explicat Berglof.
Totodată, el a precizat că împrumuturile neperfomante şi şomajul vor continua să crească în următorii 1-2 ani, dar într-un ritm mai scăzut.
"Sper şi cred că aţi trecut prin ceea ce este mai rău din punct de vedere al contracţiei PIB şi anticipez o stabilizare şi creştere pozitivă pentru 2010, dar asta nu îmbunătăţeşte imediat situaţia portofoliilor băncilor", a spus Berglof.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
În octombrie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor, la 1%, de la estimarea de 0,4% înaintată în luna mai, după modificarea perspectivei privind anul în curs de la -4% la -8%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO