- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele probleme cu proiectele din fonduri UE sunt întârzierea rambursărilor şi birocraţia
Principalele dificultăţi la contractarea şi implementarea proiectelor din fonduri UE sunt virarea cu întârziere a prefinanţărilor sau rambursărilor şi birocraţia excesivă, care în unele cazuri presupune zeci de bibliorafturi de documentaţii, potrivit Structural Consulting Group.
Principalele probleme cu proiectele din fonduri UE sunt întârzierea rambursărilor şi birocraţia (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Întârzierile în virarea prefinanţărilor şi a rambursărilor ajung în unele cazuri şi la 120 de zile, în condiţiile în care termenul contractual este de 15 zile; lipsa de transparenţă a Autorităţii de Management în comunicarea cu beneficiarii; răspunsul Autorităţii la cerere de act adiţional a întârziat şi mai mult de 135 de zile, faţă de termenul stabilit de 30 de zile, iar birocraţia excesivă a necesitat nouă bibliorafturi de anexe la un proiect de cursuri pentru personal medical", conform unui sondaj realizat de Structural Consulting Group şi prezentat marţi la conferinţa MEDIAFAX Talks about SME de Dan Barna, managing partner al firmei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Rezultatele au fost identificate de beneficiarii proiectelor prin programul POSDRU, de finanţare în domeniul resurselor umane.
Pentru beneficiarii Programului Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, întârzierile în procesarea sau virarea rambursărilor au fost şi de 15 luni.
Sondajul a încercat să identifice problemele IMM-urilor în fazele de contractare şi implementare a proiectelor din fonduri europene şi a fost realizat în perioada 7-14 februarie în rândul a 314 firme mici şi mijlocii.
Programele din fonduri europene luate în considerare au fost POSDRU, Programul Operaţional Regional (POR), Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi POSCCE.
Problemele reclamate în ceea ce priveşte POR au fost birocraţia şi inconsecvenţa pentru documentele suport, astfel că pentru clarificarea unor elemente din contract în vederea semnării acestuia un beneficiar a fost nevoit să aducă 30 de bibliorafturi de documentaţie. Tot în cadrul acestui program firmele reclamă lipsa unui calendar clar privind fiecare etapă de evaluare, astfel că de la depunerea proiectului şi până la contractare expiră autorizaţiile.
Alte probleme identificate de firme sunt lipsa predictibilităţii şi perioadele lungi între aprobarea proiectelor şi contractarea acestora, precum şi amânarea repetată a lansării anumitor apeluri de proiecte, iar pentru beneficiarii de proiecte în cadrul PNDR imposibilitatea accesării de credite şi dobânzile mari la creditele obţinute îngreunează implementarea investiţiilor.
Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului