Reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai Direcţiei Taxe a Comisiei Europene au avut, la 8 noiembrie, o nouă serie de consultării tehnice pe tema taxei auto.
Experţii comunitari susţin că procedura de infrigement (încălcarea reglementărilor comunitare), iniţiată de Comisie în luna martie, poate să fie suspendată numai dacă România va transmite un proiect de modificare a taxei în conformitate cu prevederile comunitare, precum şi un calendar de adoptare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.
Şi în scrisoarea de somaţie transmisă României la finele lunii martie oficialii europeni au arătat că, în cazul în care contribuabilul nu este de acord cu autorităţile fiscale în ceea ce priveşte evaluarea deprecierii reale a autovehiculului second-hand, legislaţia românească nu permite contestarea rezultatului stabilit conform grilelor fixe.
Printre observaţiile formulate la acea dată de Comisei figurau şi faptul că legislaţia românească privind taxa auto nu ţine seama de deprecierea reală a maşinilor second-hand provenite din alte state UE, iar impozitarea discriminatorie nu poate fi justificată de considerente ecologice.
Partea română a solicitat, la începutul lunii noiembrie, clarificări cu privire la anumite observaţii transmise de Comisie, şi a prezentat dificultăţile aplicării în practică a unui sistem de impozitare care să permită plătitorilor taxei auto să conteste modul de stabilire.