Priorităţi şi provocări pe agenda ministrului Comunicaţiilor, Augustin Jianu

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, are un mandat în care trebuie să găsească soluţii pentru mai multe probleme, precum privatizarea Poştei Române, gestionarea pachetului Telekom, eliminarea tarifului de roaming şi implementarea noului sistem electronic de achiziţii publice.

Urmărește
1048 afișări
Imaginea articolului Priorităţi şi provocări pe agenda ministrului Comunicaţiilor, Augustin Jianu

Priorităţi şi provocări pe agenda ministrului Comunicaţiilor (Imagine Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

Una dintre primele provocări de pe agenda ministrului Augustin Jianu este eliminarea tarifului de roaming. În primele şase luni ale mandatului, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) va trebui să se ocupe de gestionarea sistemului de roaming astfel încât la 15 iunie 2017 să fie posibilă eliminarea tarifului de roaming în România, deoarece Parlamentul European a aprobat, încă din 2015, legea privind eliminarea tarifele de roaming în interiorul celor 28 de state ale blocului comunitar.

Mai mult, MCSI trebuie să implementeze noul sistem electronic de achiziţii publice, care va înlocui actualul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), deoarece este depăşit de legislaţia în domeniu.

O altă prioritate a ministrului Augustin Jianu este reprezentată de gestionarea pachetului Telekom. Statul român deţine o participaţie de 45,99% din Telekom Romania Communications SA. Una dintre metodele care ar trebui luate în considerare este IPO (Initial Public Offering), privatizarea pe bursă a Telekom, susţinută chiar de actualul premier, Sorin Grindeanu, pe când acesta conducea MCSI, în 2015.

Procesul de privatizare a Romtelecom a început în 1998, când compania elenă OTE s-a oferit să cumpere o participaţie de 35%. În 2004, OTE a mai preluat 19,01% din acţiunile Romtelecom. Din 2014, Romtelecom şi COSMOTE România, controlate de OTE Group în care Deutsche Telekom deţine o cotă de 40%, au demarat procesul de adoptare a brandului Telekom.

Şi privatizarea Poştei Române este una dintre priorităţile MCSI. „Întărirea guvernanţei corporative, conform celor mai bune practici internaţionale la CN Poşta Română” era o prioritate strategică a ministerului şi pe anul 2016.

Poşta Română a fost sancţionată la sfârşitul anului 2015 cu 7,4 milioane de euro pentru că nu şi-a îndeplinit unele obligaţii impuse de Consiliul Concurenţei în urma unei investigaţii finalizate în 2010, potrivit presei. În 2010, Consiliul Concurenţei a sancţionat Poşta cu peste 24 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă, manifestat prin acordarea unui tratament preferenţial unei companii. În replică, Poşta neagă acuzaţiile şi susţine că va ataca în instanţă şi această amendă.

În ultimele luni, angajaţii Poştei Române au protestat în nenumărate rânduri din cauza nemulţumirilor salariale, iar ministrul Augustin Jianu va trebui să găsească o soluţie şi pentru aceste probleme.

În aprilie 2016, directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu (actualul ministru al Economiei), anunţa că Poşta Română nu îşi permite să majoreze salariile angajaţilor, în condiţiile în care necesarul de investiţii este uriaş.

În septembrie şi octombrie, angajaţii Poştei Române au protestat în mai multe oraşe, acuzând conducerile companiei şi Ministerului Comunicaţiilor de lipsă de interes faţă de problemel oamenilor, printre solicitările lor numărându-se creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

La finalul lunii octombrie 2016, Corpul de Control al MCSI sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru neregulile găsite la Poşta Română, „nereguli identificate la procedurile privind achiziţia publică pentru IT&C, nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor, ca şi la derularea procedurii privind achiziţia de maşini”, potrivit informaţiilor transmise la vremea respectivă de MCSI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici