Privatizarea Avioane Craiova, reluată

Privatizarea Avioane Craiova, întreruptă luni, de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), va fi reluată cel târziu la 20 octombrie, o dată cu publicarea unei noi oferte de vânzare a participaţiei majoritare, a anuţat, marţi, instituţia.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Privatizarea Avioane Craiova, reluată

Privatizarea Avioane Craiova, reluată (Imagine: Mediafax Foto)

"AVAS a reluat procesul de privatizare a Avioane Craiova. În acest sens, AVAS a solicitat evaluatorului desemnat să actualizeze, în regim de urgenţă, raportul de evaluare a patrimoniului companiei, astfel încât lansarea în piaţă a noii oferte de privatizare să se realizeze până la 20 octombrie", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Termenul de valabilitate a ofertei de privatizare a 80,97% din acţiunile Avioane Craiova a expirat luni, fără ca AVAS să semneze contractul de vânzare cu Aero Vodochody, compania cehă care a oferit 16,3 milioane de euro, din care circa 4,2 milioane de euro pentru acţiuni, 3,3 milioane de euro pentru capitalul de lucru şi 8,8 milioane de euro ca investiţii tehnologice pe o perioadă de cinci ani, dintre care 4,5 milioane euro în primul an.

AVAS a anunţat, luni, că a oprit negocierile cu Aero Vodochody pentru Avioane Craiova, urmând ca în perioada imediat următoare să reia procesul de vânzare. Decizia a fost luată ca urmare a expirării termenului de valabilitate a ofertei, fără ca Aero Vodochody să fi acceptat clauzele contractuale propuse de instituţie, au motivat oficialii AVAS.

Aero Vodochody este cel mai mare producător de avioane militare cu reacţie de antrenament şi a realizat peste 6.500 de avioane de construcţie proprie, ceea ce reprezintă circa două treimi din producţia mondială din această categorie. Producţia totală a companiei se ridică la peste 11.000 de avioane. Începând cu anul 2000, compania a construit şi peste 150 de elicoptere Sikorsky S-76.

Avioane Craiova a fost înfiinţată în 1972, având ca principal domeniu de activitate construcţia şi reparaţia de aeronave şi nave. Firma este unic producător de aeronave de tip militar din industria aeronautică românească şi al avionului de şcoală şi antrenament IAR 99 ŞOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Forţelor Armate Române.

Compania a intrat în ultima perioadă într-o situaţie precară din cauza lipsei comenzilor, astfel că autorităţile au anunţat că vor aloca o sumă de aproximativ 10 milioane de euro către Avioane Craiova, prin bugetul Ministerul Apărării, pentru modernizarea a două aeronave IAR 99.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici