- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.09.2012, 14:06)
- Cristina Cuncea , Ovidiu Tempea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Privatizarea Oltchim: Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.
Urmărește
1306 afișări
Privatizarea Oltchim: Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
"Termenul de depunere a ofertelor se prelungeşte până joi, 20 septembrie la ora 12:00. Documentele de participare depuse rămân valabile, iar cumpărătorii dosarului de prezentare şi ai caietelor de sarcini au dreptul să retragă documentele depuse până la data prezentei decizii, să completeze şi sau să continue depunerea de documente până la noul termen limită", a anunţat Vulpescu.
El a precizat că nu va mai fi posibilă o altă amânare pentru că până pe 22 septembrie autorităţile române trebuie să infromeze Fondul Monetar Internaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
"După multiple amânări, statul român este într-un moment în care termenele limite nu mai pot fi amânate, anulate, sau tergiversate (...) Având în vedere că data limită anunţată iniţial pentru18 septembrie avea ca scop să dea posibilitatea autorităţilor române să informeze partenerii internaţionali şi că există un termen de informare a conducerii partenerilor internaţionali (...) o scurtă amânare este posibilă şi dorim în spiritul transparent al legalităţii şi al intereselor legale să acordăm o scurtă amânare în procedura de selectare a ofertantului câştigător pe baza preţului", a spus Vulpescu.
Şeful OPSPI a afirmat că vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Oltchim nu este o privatizare la cererea instituţiilor financiare internaţionale, ci un angajament la propria iniţiativă a statului român, asumat cu un an în urmă, "angajament al cărui scop nu este de a schimba proprietarul combinatului, ci stoparea acumulării de datorii şi a pierderilor".
Vulpescu a adăugat că autorităţile române doresc să informeze ofertanţii şi pe toţi cei interesaţi în legătură cu condiţiile obţinute de statul român în negoicierile cu proprietarul Arpechim, care au început "la cel mai înalt nivel", în data de 18 iulie.
Şeful OPSPI a anunţat luni că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.
Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, săptămâna trecută, în instanţă, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune şi preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS.
În dimineaţa zilei de luni Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucureşti două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim şi suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluţionarea cererii de anulare a deciziei AGA.
Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional.
Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.
"Un potenţial cumpărător care a cumpărat şi dosarul de prezentare şi caietul de sarcini, menţionez că este vorba de un potenţial investitor străin, cu sediul în europa de vest, ne-a transmis că: Suntem foarte satisfăcuţi să participăm la licitaţia Oltchim, dar dorim să arătăm că am intrat în posesia unor documente foarte recent. Acestea trebuia traduse pentru clienţii noştri în engleză şi rusă, Gazprom Neft şi Gazprom. În plus având în vedere articolele recente din mass media referitoare la un potenţial investitor care a demarat litigii împotriva Oltchim vă rugăm să ne transmiteţi un raport în care să ne explicaţi ultimele evoluţii", a explicat Vulpescu.
De asemenea, reprezentanţii Gazprom au solicitat o prelungire pentru a putea evalua documentele şi au cerut amânarea datei limită de depunere a ofertelor pentru o perioadă de două săptămâni.
La sfârşitul lunii august, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Decizia privind metoda de privatizare a fost aprobată în AGA Oltchim în data de 10 septembrie.
Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care să fie oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.
Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest.
Şeful OPSPI se aşteaptă să primească cel puţin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) şi nu excludea o participare a unei mari companii din Rusia.
"Nu exclud, ba chiar îmi doresc să avem o ofertă de la o mare companie rusă, direct sau prin afiliaţi", a declarat vineri Remus Vulpescu.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe