- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Privatizări în sectorul energetic, doar pentru a susţine investiţiile
Autorităţile române vor recurge la privatizări în sectorul energetic, în perioada 2010-2011, pentru a putea atrage fondurile necesare investiţiilor în acest domeniu, această opţiune nefiind însă discutată în prezent, potrivit firmei de consultanţă în management Horvath & Partners.
Privatizări în sectorul energetic, doar pentru a susţine investiţiile (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Vom vedea în perioada 2010-2011 un val de privatizări pentru atragerea de fonduri. (...) Este o temă despre care nimeni nu discută, dar această discuţie va apărea la un moment dat", a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanţă în management Horvath & Partners România, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
El a adăugat că privatizările sunt o sursă viabilă şi corectă pentru ca România să atragă fonduri necesare investiţiilor din acest sector.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit sursei citate, valoarea investiţiilor în sectorul energetic a crescut cu 30% în intervalul 2002-2008, la nivel mondial, însă trendul a devenit descendent după apariţia crizei, multe proiecte fiind oprite.
"Dacă ne uităm la statisticile europene, vedem că ar fi nevoie să se investească în continuare în sectorul energetic", a spus reprezentantul Horvath & Partners.
În condiţiile în care majoritatea marilor jucători îşi reevaluează programele investiţionale iar numărul activelor de pe piaţă creşte, România va avea dificultăţi în atragerea de fonduri pentru diversele proiecte pe care trebuie să le realizeze în acest domeniu, a precizat el.
Printre avantajele României în atragerea de investiţii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia şi Polonia, care depind în mare măsură de cărbune, dar şi prognozele de creştere a consumului.
Pe de altă parte, unul dintre dezavantaje este legat de accesul la reţeaua naţională. Totodată, deficitul bugetar şi riscul de ţară sunt alte laturi mai puţin atractive, conform sursei citate.
Printre investitorii care ar putea fi interesaţi să aloce fonduri în sistemul energetic românesc sunt cei strategici, şi, într-o mai mică măsură, fonduri de investiţii sau de private equity.
Weber a mai spus că listarea la bursă pentru atragerea de fonduri este o variantă care ar aduce în prezent mai puţini bani decât vânzarea companiilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului