- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PRO BCA: Plafonul de garantare la Prima Casă trebuie extins la 80.000 -100.000 euro
Producătorii de BCA critică lipsa unei strategii guvernamentale de dezvoltare pe termen mediu şi lung, apreciind că orice plan al României trebuie să aibă printre domeniile prioritare sectorul construcţiilor şi al producţiei de materiale.
PRO BCA: Plafonul de garantare la Prima Casă trebuie extins la 80.000 -100.000 euro
"În lipsa unei strategii pe termen mediu şi lung, care să fixeze domeniile prioritare pentru economia românească în următorii 5-10 ani, (…), continuăm să ne derulăm activitatea într-un cadru economic şi legislativ în continuă schimbare, fără posibilitatea de a ne putea fundamenta şi urmări propriile strategii. Considerăm că orice plan de dezvoltare a României trebuie să aibă în centru industria materialelor de construcţii şi a construcţiilor, pentru că în absenţa infrastructurii, niciun domeniu nu poate fi subiectul unui plan de dezvoltare", se arată într-un comunicat al asociaţiei PRO BCA, care reuneşte principalii producători de profil din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Asociaţia apreciază că noua formă a programului "Prima Casă" va conduce la deblocarea parţială a pieţei construcţiilor, datorită orientării în principal asupra locuinţelor noi.
PRO BCA consideră însă că includerea locuinţelor ANL în acest program şi posibilitatea chiriaşilor de a le achiziţiona la "preţuri speciale" sunt măsuri greşite, din cauza reducerii plafonului total de garantare şi a faptului că acestea se încadrează pe segmentul caselor ieftine, care implică investiţii minime şi unde calitatea materialelor pierde din importanţă.
"Considerăm că plafonul de garantare, stabilit la 70.000 euro pentru locuinţe noi, respectiv 75.000 euro pentru cumpărătorii organizaţi în asociaţii, trebuia extins la 80.000 -100.000 euro, ceea ce ar fi fost în sprijinul înlăturării limitelor impuse potenţialilor cumpărători. De asemenea, aplicarea acestui program trebuie să vizeze o perioadă mai lungă, pentru ca efectele acestuia să poată fi într-adevăr resimţite", se spune în comunicat.
Pe de altă parte, producătorii de BCA susţin că autorităţile ar trebui să amâne alinierea preţului gazelor, prin obţinerea unor derogări până la ieșirea din criză.
"Liberalizarea acestor preţuri, în condiţiile actualei crize economice, ar reprezenta o nouă lovitură adusă producătorilor autohtoni, cu consecinţe în creșterea costurilor de producţie, ceea ce ar aduce o şi mai mare vulnerabilitate, în condiţiile unei cereri scăzute și competiţiei directe cu materiale din ţări dinafara Uniunii Europene, pentru care aceste reglementări nu produc efecte", precizează reprezentanţii asociaţiei.
Legat de modificările legislaţiei privind mediul, inclusiv liberalizarea certificatelor de dioxid de carbon, începând cu anul 2013, PRO BCA apreciază că ministerele Economiei, Dezvoltării și Mediului ar trebui să realizeze, încă din prima parte a acestui an, un studiu de impact pentru principalele sectoare economice, inclusiv cel al construcţiilor, în condiţiile în care noile reglementări vor presupune creșteri de preţuri la unele materiale.
"În ceea ce privește nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR, credem că, în ședinţa din martie, acesta ar trebui redus cu încă 0,5%, iar în următoarele luni considerăm că mai sunt necesare încă două reduceri succesive de 0,5%, astfel încât nivelul dobânzii de referinţă să ajungă până la sfârșitul lunii iulie 2010 la 6%", se mai arată în comunicat.
Totodată, producătorii de BCA susţin că soluţia pentru creșterea veniturilor bugetare nu este aplicarea de noi impozite și taxe sau majorarea celor existente, ci o atentă supraveghere a activităţii firmelor și aplicarea măsurilor care se impun în cazul nerespectării obligaţiilor.
"Sunt necesare măsuri urgente pentru modificarea cadrului legislativ existent care să prevadă clar că emiterea de instrumente de plată fără acoperire reprezintă o infracţiune. (...) Intrarea voluntară în insolvenţă trebuie de asemenea reglementată din punct de vedere legislativ, pentru a determina limitarea acestui fenomen și nu încurajarea lui", potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, reprezentanţii PRO BCA afirmă că statul ar trebui să renunţe la sistemul plăţilor anticipate, introdus din acest an, sau, dacă acesta este menţinut, să acopere dobânda comercială pentru eventualele sume plătite în plus.
"Dacă în urma regularizării de la sfârșitul anului ar rezulta că s-a plătit mai puţin impozit, atunci agentul economic urmează să plătească diferenţa plus dobânda comercială", susţine PRO BCA.
Potrivit datelor asociaţiei, piaţa de profil a scăzut anul trecut, în volum, cu 30% și s-ar putea comprima în 2010 cu până la 10%.
Asociaţia cuprinde companiile Macon, Celco, Soceram, Eco Block, Somaco Grup Prefabricate, Xella Ro și Alba Aluminiu, fiind în discuţii pentru cooptarea Prefab și Elpreco.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO