Pro şi contra e-TVA: Va duce la combaterea evaziunii fiscale sau va îngreuna activitatea contabililor

  • Ministerul de Finanţe a avut consultări cu patronatele şi cu reprezentanţi ai Corpului Experţilor Contabili (CECCAR) joi, în urma cărora a publicat un proiect de lege pentru introducerea e-TVA, adică un nou mod de a transmite către ANAF decontul de TVA al companiilor, prin care se stabileşte dacă un contribuabil are de încasat TVA sau de plătit la buget
  • O parte din consultanţii fiscali şi contabili spun că e-TVA este o măsură bună de combatere a evaziunii fiscale şi că, practic, ANAF va face automat o parte din treaba pe care trebuie să o facă contabilii l Pe de altă parte, alţi consultanţi fiscali şi reprezentanţi ai antreprenorilor spun că măsura s-a luat din nou fără consultare cu mediul de afaceri şi este dăunătoare.
334 afișări
Imaginea articolului Pro şi contra e-TVA: Va duce la combaterea evaziunii fiscale sau va îngreuna activitatea contabililor

Pro şi contra e-TVA: Disputa e-TVA continuă, dar nu este clar dacă măsura va duce la combaterea evaziunii fiscale sau va îngreuna activitatea contabililor

După ce Ministerul de Finanţe a publicat în dezbatere publică proiectul de lege care reglementează un nou mod de transmitere a declaraţiilor de plată de TVA din partea contribuabililor „e-TVA“ -, mai mulţi consultanţi fiscali şi contabili au transmis puncte de vedere pro şi contra e-TVA. Ieri, Ministerul de Finanţe a avut consultări cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili (CECCAR), care au solicitat modificarea proiectului de legii şi abrogarea termenelor de intrare în vigoare, care se va face în trepte, în funcţie de contribuabili.

„CECCAR propune să se abroge articolul prin care se stabileşte să cadă în sarcina contribuabilului, sub sancţiunea amenzii, întocmirea unei note justificative şi raportarea neconcordanţelor dintre decontul precompletat de TVA şi cel depus“, au transmis reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili (CECCAR).

În acest moment, fiecare contribuabil care datorează TVA la bugetul de stat completează un decont  de TVA. Ce se schimbă: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe să transmită către contribuabili un decont de TVA precompletat, pe care companiile şi ceilalţi plătitori de TVA îl vor transmite din nou către ANAF cu propriile calcule. Decontul conţine practic cât are de plată un contribuabili pentru TVA la bugetul de stat.

Dacă între calculul ANAF şi calculul contribuabililor sunt diferenţe, contribuabilii trebuie să transmită o declaraţie cu clarificări.

Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, este de părere că măsura uşurează de fapt treaba contabililor şi oferă Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o imagine mai bună asupra TVA-ului care trebuie plătit. În aceeaşi vreme, contabilii din cadrul Corpului Contabililor Autorizaţi (CECCAR) sau patronatele IMM-urilor şi Concordia sunt de părere că este birocraţie suplimentară.

„Tu nu poţi să mai vii şi să pui, de exemplu, că ai de rambursat TVA de 1 mil. de lei, când se vede pe decont că ai 100 de lei de plată. ANAF are un control acum asupra TVA-ului. Este, de fapt, o digitalizare a TVA-ului. Este o chestie inteligentă pe care nu o spune nimeni. ANAF a făcut nişte praguri acolo. O să stabilească nişte praguri în funcţie de companie“, a spus Radu Georgescu la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business. 

Decontul precompletat este posibil acum datorită informaţiilor pe care ANAF le colectează prin sistemele e-Factura şi SAF-T, unde se văd toate facturile, atât cele de intrare, cât şi cele de ieşire. Companiile au însă particularităţi, cum ar fi plata TVA-ului  la încasarea efectivă a facturii şi nu la facturare sau, la anumite produse, TVA deductibil. Astfel, calculul ANAF poate să difere faţă de calculul contabililor şi, în acest caz, contribuabilii sunt obligaţi să transmită justificări pentru neconcordanţe.

„Noi de 30 de ani vorbim că avem deficit de TVA. Documentul prin care se plăteşte TVA se numeşte decont de TVA. Ce spune ANAF? Noi avem toate informaţiile contabile, că le luăm din case de marcat care sunt legate la ANAF, că avem e-Factură. Şi ANAF spune aşa: noi o să vă trimitem, pentru că avem datele contabile, avem datele brute, o să vă trimitem o formă automatizată a decontului“, a explicat Radu Georgescu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici