- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Problemă dublă pentru România: Preţul energiei electrice a explodat, iar depedenţa de importuri a crescut
Preţul spot al energiei pentru azi, în anumite intervale orare, este de peste 440 lei pe MWh, asta după ce ieri preţul ajunsese la aproape 460 de lei pe MWh, scumpirea energiei fiind o tendinţă vizibilă încă de la începutul acestui an, scrie Ziarul Financiar.
Problemă dublă pentru România: Preţul energiei electrice a explodat, iar depedenţa de importuri a crescut
Media preţului spot pentru anul trecut a fost de 190,9 lei pe MWh (40 de euro/MWh), arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Specialiştii din domeniu spun că factorii care contribuie la această situaţie este creşterea semnificativă înregistrată de preţul certificatelor de CO2 şi faptul că România este incapabilă să-şi mai asigure necesarul de consum fără importuri.
Preţul certificatelor de emisii de CO2 a explodat anul acesta, mergând spre pragul de 50 de euro pe unitate de la o medie de 24 de euro, iar cum ambiţia europeană este de a elimina cărbunii din mixul energetic, situaţia nu se va „linişti“ prea curând, cred specialiştii din piaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
„Certificatele de emisii se duc spre 50 de euro pe unitate, în contextul în care la începutul acestei pandemii aveam un preţ mediu de 16 euro pe certificat. Este o presiune imensă care se pune acum pe cărbuni pentru a produce mai puţin“, spune George Voicu, specialist în tradingul de energie, care în prezent are propria firmă de proiecte energetice, Elnet Instal.
Aceasta este o dublă problemă pentru România. Pe de-o parte energia din cărbuni este mai scumpă, iar pe de alta importurile tot cresc pe măsură ce această sursă este forţată să iasă din mixul energetic.
„Suntem pe importuri cu tot ce avem acum în funcţiune, cu eoline, cu solare, cu tot. Suntem în criză de energie“, mai spune Voicu.
Mai mult, în contextul în care pe 9 mai Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra în programul de oprire planificată este de aşteptat ca situaţia pe piaţa energiei să se tensioneze şi mai mult.
„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate“, a explicat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie locali.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate