Problema dublului standard | ANPC: Să explice Protecţia consumatorului din Italia cum păstrăvul poate avea durabilitate 21 de zile

Horia Miron Constantinescu, noul preşedinte al ANPC, a declarat vineri că problema dublului standard care ne afectează este abordarea diferită pe piaţa europeană în privinţa evaluării produselor româneşti faţă de cele europene şi nu diferenţa de conţinut a produselor vândute în România.

Urmărește
2203 afișări
Imaginea articolului Problema dublului standard | ANPC: Să explice Protecţia consumatorului din Italia cum păstrăvul poate avea durabilitate 21 de zile

Problema dublului standard | ANPC: Să explice Protecţia consumatorului din Italia cum păstrăvul poate avea durabilitate 21 de zile

"Cred că abordarea diferită reprezintă adevăratul dublu standard european. Faptul că noi, ca ţară, nu aveam aceeaşi şansă în faţa europenilor pentru a putea pune pe piaţa acestora mărfuri româneşti. Cred că este mult mai gravă această situaţie decât faptul că un produs are mai mult sau mai puţin zahăr decât cel prezent pe piaţa europeană", a afirmat într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Acesta a dat ca exemplu peştele românesc, care era considerat proaspăt doar 48 de ore, în timp ce în pescăriile din România peştele care provine din Italia are termen minim de durabilitate peste 20 de zile.

"Dacă până pe 10 iunie anul acesta, peştele românesc avea 48 de ore în care era considerat proaspăt, aş vrea să ne explice de exemplu Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorului din Italia cum peştele păstrăv poate avea 21 de zile termen de durabilitate minimală. Şi atunci întrebarea e cum totuşi să existe pescării în care peştele e proaspăt o zi două, aşa cum era şi la noi, dar este un peşte pus pe piaţa din România care are până la 21 de zile", a explicat Horia Constantinescu.

Acesta a adăugat că "pescarul român, până în data de 10 iunie nu a avut şansa să pună pe piaţă produsele pescuite sau procesate de către acesta pentru că există nişte normative şi nişte regulamente europene încă din 1974. Şi vă întreb eu dacă nu la fel de dublu standard este că el nu a a avut nicio şansă – şi aici mă refer la pescarul român faţă de pescarul european - de a pune pe piaţă produse cu acelaşi tip de abordare ca pescarul european".

La 10 iunie ANSVSA a modificat legislaţia privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluştelor, gasteropodelor şi batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman

Preşedintele ANPC a criticat legislaţia europeană, pe care o consideră învechită, succintă şi neechitabilă. De asemenea, vrea ca normele europene să fin realizate şi pe baza informaţiilor furnizate de autorităţile din România. În privinţa raportului emis de Comisia Europeană asupra produselor româneşti, acesta a afirmat că nu este o analiză relevantă. "Cred că trebuie o reglementare mai amplă şi nu un raport succint şi derizoriu cum cred eu că a fost cel al Comisiei Europene", a afirmat Horia Constantinescu. "Sunt multe lucruri pe care acest raport le-a mascat şi avem convingerea că putem recupera timpii pierduţi şi să ieşim cu o nouă abordare bazată inclusiv pe informaţiile pe care România le poate furniza", a adăugat acesta.

Horia-Miron Constantinescu, şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, a fost numit, pe 8 august, preşedinte al (ANPC) în locul lui Marius Pîrvu.

Taguri:
produse,
anpc,
peşte

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici