Probleme la Premier Energy? Asociaţia Prosumatorilor spune că firma a sistat plăţile către prosumatori. “Pe surse, se justifică prin faptul că sunt probleme de cash-flow”

Urmărește
445 afișări
Imaginea articolului Probleme la Premier Energy? Asociaţia Prosumatorilor spune că firma a sistat plăţile către prosumatori. “Pe surse, se justifică prin faptul că sunt probleme de cash-flow”

Premier Energy, unul dintre cei mai puternici furnizori de energie din România, ar avea probleme de cash-flow, spune într-un comunicat Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE).

“Premier Energy, unul dintre principalii furnizori de energie electrica din România, a sistat plăţile către prosumatorii cu instalaţii de 200-400 kW, care beneficiază de compensare lunară. Conform informaţiilor din piaţă, această situaţie persistă din luna noiembrie 2024, acumulând restanţe de peste două luni. Furnizorul nu a emis până acum un punct de vedere oficial, justificând pe surse probleme de cash-flow ca şi cum afacerea din Cehia s-ar fi bazat pe energia livrată în reţea de către prosumatori şi valorificarea acesteia”, se arată în comunicatul Asociaţiei.

Motivul care ar fi dus la această situaţie sunt restanţele pe care statul le-ar avea faţă de furnizorul de energie în baza schemei de plafonare-compensare, mecanism care a afectat puternic întreaga piaţă de furnizare din România.

“în 2024, compania a furnizat energie pe o piaţă reglementată şi subvenţionată puternic de statul român pentru aproape 2,4 milioane de clienţi. Ca să înteleagă toată lumea, ei au stabilit un preţ de contract, statul român a stabilit un plafon de vânzare şi tot noi, prin statul român, a trebuit să plătim diferenţa între preţul de contract şi cel plafonat. De exemplu, dacă Premier Energy a avut un preţ de contract de 2,8 lei/kWh, la un consum de peste 300 kWh/lună, diferenţa de 1,5 lei pe kWh urma să fie plătită de către stat. Aceasta este o sumă enormă, având în vedere preţul mediu de achiziţie al energiei pe 2024, de doar 0,56 lei/kWh. Problemele actuale par a avea legătură cu restanţele de aproximativ 1 miliard de lei, pe care statul român înregistrează în decontările către furnizori. Conform surselor, această situaţie ar fi fost cauzată de întârzieri din partea ANRE în validarea plăţilor. Totuşi, decizia Premier Energy de a sista plăţile către prosumatori ridică semne de întrebare cu privire la respectarea obligaţiilor legale faţă de aceştia”, se mai arată în comunicatul APCE.

Răspunsul Premiere Energy: Există sume semnificative care trebuie decontate către Premier Energy Furnizare de către stat, în baza schemei de plafonare. Aceste întârzieri au un impact direct asupra fluxului de numerar al companiei

Premier Energy Furnizare, unul dintr ecei mai mari furnizori de energie din România, spune că la acest moment există sume semnificative care trebuie decontate către companie de către stat, în baza schemei de plafonare.

“Aceste întârzieri au un impact direct asupra fluxului de numerar al companiei, însă suntem în permanent contact cu autorităţile pentru a urgenta soluţionarea şi pentru a asigura continuitatea operaţiunilor noastre în condiţii optime”, au comentat reprezentanţii companiei.

Reacţia vine în contextul în care Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a transmis printr-un comunicat că “Premier Energy, unul dintre principalii furnizori de energie electrica din România, a sistat plăţile către prosumatorii cu instalaţii de 200-400 kW, care beneficiază de compensare lunară. Conform informaţiilor din piaţă, această situaţie persistă din luna noiembrie 2024, acumulând restanţe de peste două luni. Furnizorul nu a emis până acum un punct de vedere oficial, justificând pe surse probleme de cash-flow ca şi cum afacerea din Cehia s-ar fi bazat pe energia livrată în reţea de către prosumatori şi valorificarea acesteia.”

În replică, firma spune următoarele.

“Premier Energy Furnizare depune toate eforturile pentru a respecta obligaţiile contractuale faţă de prosumatori, inclusiv pentru cei care beneficiază de compensare lunară. în anumite situaţii, pot apărea întârzieri punctuale generate de contextul operaţional actual şi de întârzierile în decontările din partea statului conform schemei de plafonare. Subliniem că nu există o decizie de sistare a plăţilor, ci doar dificultăţi temporare care sunt în proces de soluţionare.” Mai departe, Premier Energy spune că tot sectorul energetic a fost puternic afectat de implementarea schemei de plafonare şi de întârzierea decontărilor aferente acesteia. “Premier Energy Furnizare gestionează aceste provocări cu măsuri concrete pentru optimizarea fluxului de numerar, inclusiv prin prioritizarea plăţilor şi dialogul activ cu autorităţile responsabile pentru accelerarea decontărilor.”

Premier Energy are un portofoliu de 1,2 milioane de clienţi de enrgie electrică şi gaze naturale. Compania a preluat în decembrie 2023 portofoliul CEZ Vanzare, principalul furnizor de energie electrica din sud vestul Romaniei, care este cunoscut acum sub numele de Premier Energy Furnizare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici