Problemele demografice vor împiedica România să aibă o creştere economică

Migraţia forţei de muncă, dar mai ales scăderea natalităţii sunt probleme demografice care vor împiedica România să menţină creşterea economică la un nivel înalt pe termen lung, a declarat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Problemele demografice vor împiedica România să aibă o creştere economică

Problemele demografice vor împiedica România să aibă o creştere economică

El a arătat că primul şoc demografic, respectiv migraţia forţei de muncă în alte state din Europa, ar putea fi reversibil, însă scăderea natalităţii începând cu 1992 nu va putea fi compensată şi se va reflecta pe piaţa forţei de muncă începând cu 2010.

"Doar şapte ţări ar reuşi să aibă creşteri economice mai mari de 5% timp de peste 20 de ani, printre care China, Irlanda şi Macao, dar niciuna dintre acestea nu a avut probleme demografice. România nu poate să spere, din cauza problemelor demografice, să aibă astfel de ritmuri de creştere a la long", a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.

Pe de altă parte, Bianca Păuna, reprezentant al Institutului Naţional de Cercetări Economice, a arătat că la nivelul tinerilor ratele de ocupare sunt mai reduse decât în cazul altor categorii de vârstă.

Potrivit unui studiu prezentat de Păuna, migraţia externă se plasează la aproximativ 10% din populaţie, dar ponderea este mult mai mare, respectiv 25%, raportată la forţa de muncă activă.

Păuna a mai arătat că deficitul de forţă de muncă se concentrează în zona urbană şi că nu se observă o migraţie aşteptată dinspre rural.

Astfel, 30% din angajaţi lucrează în agricultură şi contribuie cu doar 10% din PIB.

În opinia reprezentantului Institutului Naţional de Cercetări Economice, ar trebui rezolvate problemele din învăţământ, întrucât educaţia slabă şi formele de pregătire neadaptate solicitărilor pieţei adâncesc şi mai mult deficitul forţei de muncă.

Ea a mai punctat că în România nu se pune deloc accent pe formarea continuă a personalului.

În acelaşi timp, statisticile indică un acces redus la învăţământul superior pentru populaţia din zona rurală, cel mai probabil din cauza costului ridicat comparativ cu veniturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici