- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Problemele din Dubai realimentează temerile privind stabilitatea unor ţări, inclusiv a României
Riscurile privind intrarea în incapacitate de plată a emiratului Dubai au realimentat temerile legate de stabilitatea financiară a unor ţări afectate de recesiune, în special din Europa de Est, printre care şi România.
Problemele din Dubai realimentează temerile privind stabilitatea unor ţări, inclusiv a României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Emiratul Dubai a cerut creditorilor un moratoriu, până în mai 2010, pentru plata creanţelor companiei de stat Dubai World, în valoare de 59 de miliarde de dolari, iar informaţia a provocat panică la burse.
Falimentul unui stat nu este un eveniment des întâlnit. Cel mai recent a avut loc în 2001, când Argentina nu a reuşit să îşi respecte obligaţiile financiare externe, ceea ce a dus la tulburări sociale mari şi declanşarea unei crize ale cărei efecte încă se mai resimt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Odată cu declanşarea actualei recesiuni, un astfel de scenariu pesimist revine în actualitate.
Obligate să ajute populaţia şi băncile, guvernele s-au îndatorat masiv, pentru finanţarea deficitelor. Potrivit Moody's, datoria publică, la nivel mondial, a crescut cu 45% în intervalul 2007-2010.
Din acest motiv, pieţele au devenit precaute faţă de plasamentele în obligaţiuni guvernamentale şi evită titlurile emise de unele state.
"Problemele apar atunci când pieţele îşi pierd încrederea în capacitatea statelor de a rambursa datoriile", a explicat Juan Carlos Rodado, analist la Natixis.
Statele est-europene sunt afectate de retragerea de fonduri de către investitorii străini din cauza recesiunii, printre cele mai expuse fiind ţările baltice, România şi Ucraina, marcate şi de instabilitate politică, a arătat Rodado.
Pentru a continua să atragă investitori, aceste ţări au fost nevoite să accepte dobânzi mai mari la credite, ceea ce a majorat costul datoriilor, a explicat Guy Longueville, analist la BNP Paribas.
Până în prezent, Fondul Monetar Internaţional şi băncile au sprijinit statele cu probleme, dar odată cu atenuarea crizei politica FMI s-ar putea schimba, odată ce riscul contagiunii a fost eliminat, consideră Agnes Benassy-Quere, analist la Centrul pentru Studii Prospective şi Informaţii Internaţionale.
FMI a amânat recent furnizarea unei tranşe a împrumutului destinat României, din cauza instabilităţii politice. În cazul Ucrainei a fost luată o decizie similară, întrucât autorităţile de la Kiev nu au aplicat măsurile prevăzute în acordul de finanţare.
Temerile nu sunt limitate la statele în curs de dezvoltare, având în vedere că şi Islanda a fost nevoită să recurgă la sprijinul FMI, pentru a evita incapacitatea de plată.
Nici zona euro nu este imună. În urmă cu câteva luni, agenţia Standard&Poor's a revizuit în scădere ratingurile Spaniei şi Irlandei, din cauza deficitelor bugetare mari.
Şi în Grecia sunt probleme, iar OCDE consideră că economia elenă va continua să se contracte în 2010, iar datoria publică va atinge 111,8% din PIB.
Acestea sunt probleme legate de solvabilitate, dar riscul intrării în faliment a unui stat dezvoltat este extreme de scăzut, în special în zona euro, consideră Isabelle Job, analist la Credit Agricole.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO