- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.06.2012, 17:58)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Problemele din zona euro au împins Bursa la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi nouă luni
Bursa de la Bucureşti a coborât cu 3,69% şi indicele general BET-C a atins cel mai redus nivel din ultimii ani şi nouă luni, într-o piaţă în care scăderile severe înregistrate de bursele externe i-au determinat pe investitori să plaseze ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici.
Urmărește
164 afișări
Problemele din zona euro au împins Bursa la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi nouă luni (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Un nivel mai redus decât cel de vineri a fost înregistrat de indicele BET-C la 4 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 4,8% mai jos.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a atins vineri cel mai redus nivel de după 12 ianuarie 2012, iar titlurile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI la valoarea din 10 ianurie 2012. Spre deosebire de BET-C, indicii BET şi BET-FI sunt încă pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 0,9% (BET) şi, respectiv, 0,3% (BET-FI).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Întrucât vineri în piaţă au fost prezenţi puţini cumpărători, investitorii care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile vizibil în jos pentru a găsi contraparte, deşi în cele mai multe cazuri ordinele de vânzare erau pentru volume reduse de acţiuni.
În aceste condiţii, acţiuni importante au înregistrat corecţii vizibile, de 2,09% - 5,88% în cazul SIF-urilor, de 3,48% OMV Petrom. Totodată, titlurile Băncii Transilvania şi BRD au coborât cu 5,26% şi, respectiv, cu 6,46%.
Dintre aceste acţiuni, titlurile OMV Petrom au consemnat cea mai mare lichiditate, de 4,3 milioane lei, în timp ce cu acţiunile BRD şi Banca Transilvania s-au făcut tranzacţii de 165.000 de lei şi, respectiv, 417.000 de lei.
"Contextul extern din Europa a trimis în corzi pieţele în aceste zile şi nu văd pentru moment o relaxare a situaţiei. În aceste condiţii, starea tensionată se resimte din plin pe piaţa locală. Cu toate că volumele tranzacţionate nu sunt însemnate, aş zice că sunt totuşi relevante pentru starea actuală. Lipsa unor perspective pozitive a îndepărtat destul de repede potenţialii investitori, iar cei rămăşi caută să speculeze sau să îşi lichidizeze poziţiile cât mai repede. O astfel de structură a investitorilor are ca efecte o piaţă cu volume scăzute şi cu deprecieri semnificative. Cei care se orientează pe termen mediu sunt absenţi aproape cu desăvârşire", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 4,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,12% sub şedinţa precedentă.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 3,49%.
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 4,15%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
"Majoritatea investitorilor rămaşi preferă să îşi lichideze portofoliile la primul semnal negativ, neţinâd cont de preţul la care pot să facă exitul. Optimismul invesitorilor se va întoarce doar în momentul în care nu vom mai auzi de criza statelor din zona euro. Până atunci rămâne un tărâm al inceritudinilor şi destinat în mare parte celor care au un apetit pentru risc destul de ridicat", a mai spus brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro), valoare de aproape două ori mai mare decât rulajul sesiunii precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro). Totuşi, lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 52% de transferuri cu acţiunile OMV Petrom (5,6 milioane lei ) şi Fondul Proprietatea (5,8 milioane lei).
Pe piaţa principală, acţiunile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 4,3 milioane lei, iar încă 1,3 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,34 lei, preţ cu 2,33% sub nivelul de joi, iar pe piaţa principală cotaţia a coborât cu 3,48%, la 0,336 lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,93%, la 0,4825 lei.
Corecţiile înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri au venit în cadrul unor rulaje care au variat între 453.000 de lei şi 2,2 milioane lei. Cea mai redusă lichiditate a fost consemnată de titlurile SIF Muntenia, iar acţiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai mare rulaj dintre SIF-uri.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 672.000 de lei, valoare cu 60% peste rulajul de joi, de 419.000 de lei.
Titlurile companiei Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 220.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 22,57%, la 0,13 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,7%, deşi au coborât în a doua parte a zilei cu până la 3,6%. Pieţele sunt influenţate de datele privind creşterea şomajului din zona euro la un nou maxim şi de anunţarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier în zona euro. Scăderile au fost amplificate după ora 15:30 de publicarea unor informaţii sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:24
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul