- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.02.2020, 13:57)
- Mihai Gongoroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Problemele pe care le-ar putea crea Legea plafoanelor bugetare, adoptată de PNL
Legea plafoanelor bugetare, ce stabileşte pentru 2020 un plafon de 40% din PIB pe datoria publică, ar putea crea probleme de finanţare dacă economia decelerează în contextul în care statul trebuie să împrumute 87 miliarde de lei în acest an, iar datoria era deja în noiembrie 2019 la 37,1% din PIB.
Urmărește
1249 afișări
Problemele pe care le-ar putea crea Legea plafoanelor bugetare, adoptată de PNL
În primele 11 luni din 2019, datoria guvernamentală a urcat la cca. 366,44 miliarde de lei, adică o pondere de 37,1% din PIB-ul României pe metodologia europeană. În ultimele două luni din 2019, din cauza majorării deficitului bugetar de la prognoza de 2,87% din PIB la 4,4% din PIB, Finanţele au mai împrumutat circa 15 miliarde de lei pentru finanţarea diferenţei. Astfel, datoria publică a urcat, estimativ, până la sfârşitul anului 2019, la 380 miliarde de lei, adică peste 37,5% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În acest context, datoria publică nu poate creşte cu mai mult de 2,5 puncte procentuale ca procent din PIB în anul 2020, iar nivelul datoriei publice depinde în esenţă de evoluţia economiei, adică de ritmul de creştere. Guvernul estimează un avans a PIB de 4%, însă majoritatea analiştilor şi organizaţiilor internaţionale prognozează o creştere economică mai redusă, între 3 şi 3,5%.
Însă cum bugetul este construit pe un deficit bugetar prognozat la 40 miliarde de lei, adică 3,6% din PIB, iar datoria care urmează să fie refinanţată în 2020 este în valoare de aprox. 47 miliarde de lei, este posibil ca până la sfârşitul anului datoria guvernamentală să se apropie puternic de plafonul de 40% din PIB, ceea ce va necesita o modificare a legii nr. 238/2019 privind plafoanele fiscal-bugetare pe 2020. În esenţă, atingerea plafonului stabilit prin lege depinde de evoluţia economiei în acest an.
În 2019, la o creştere economică estimată de 4,1% şi o datorie publică care este prognozată să fi urcat la 380 miliarde de lei în decembrie 2019, de la 330 miliarde de lei în decembrie 2018, datoria publică guvernamentală ca procent din PIB a crescut estimativ la 37,5% de la 35,0%, nivelul din finalul lunii decembrie 2018.
Datoria internă totală a administraţiei publice a ajuns la finalul lunii noiembrie a lui 2019 la 193,62 mld. lei, avansând de la începutul anului cu 21,1 mld. lei, în vreme ce datoria externă a avansat cu 14,9 mld. lei, până la 172,81 mld. lei. Datoria pe termen scurt reprezintă aproximativ 11,96 miliarde de lei, iar datoria pe termen mediu şi lung însumează 354,47 miliarde de lei. Totodată, datoria emisă prin titluri de stat reprezintă 307,32 miliarde de lei din soldul total.
Datele oficiale privind nivelul datoriei publice la finalul lunii decembrie urmează să fie publicate săptămâna viitoare de Ministerul Finanţelor Publice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe