Procesul pentru suspendarea deciziilor de majorare a capitalului BCR a fost amânat pentru august

Tribunalul Bucureşti a amânat, miercuri, la primul termen, pentru 26 august procesul în care SIF Moldova (SIF2) solicită suspendarea deciziilor AGA cu privire la majorarea capitalului social al BCR cu bani din profitul de anul trecut.

Urmărește
4 afișări

"Au cerut (BCR-n.r.) termen pentru a-şi asigura apărarea. Astfel, procesul s-a amânat pentru 26 august", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CA şi director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

SIF Moldova a înregistrat dosarul pe rolul Tribunalului Bucureşti la 6 iunie. Societatea de investiţii financiare a cerut o ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea deciziilor AGA din aprilie de la BCR prin care s-a eliminat din actul constitutiv un articol care prevedea obligativitatea băncii de a acorda dividende în cuantum de 40% din profitul net până la listarea BCR şi a hotărârilor în baza cărora s-a decis utilizarea câştigului din 2010 pentru majorarea capitalului.

Cererea de supendare vine în condiţiile în care Tribunalul Bucureşti a stabilit, la 3 iunie, pentru data de 4 octombrie primul termen în procesul în care SIF Moldova, acţionar minoritar la BCR, a solicitat anularea aceloraşi decizii AGA.

Acţionarii BCR, controlată grupul austriac Erste, au aprobat la finele lunii aprilie majorarea capitalului cu 55,4 milioane lei, la 1,085 miliarde lei, prin încorporarea întregului profit net realizat anul trecut. Deşi în luna februarie, BCR a anunţat acţionarii că a obţinut în 2010 un profit net de 100 - 105 milioane lei, ulterior firma de audit a sugerat băncii să constituie provizioane suplimentare, astfel încât câştigul s-a redus la 55,4 milioane lei.

Propunerea de majorare a capitalului a fost luată cu peste 90% din voturi. SIF Moldova, care deţine 6% din acţiunile BCR, a votat împotriva deciziei de suplimentare a capitalului social şi de nedistribuire de dividende.

Potrivit unor supoziţii vehiculate în piaţa de capital, SIF Moldova încearcă, astfel, să forţeze indirect grupul Erste să listeze BCR, în condiţiile în care în toamnă expiră termenul de doi ani agreat de SIF-uri şi Erste în 2009 pentru amânarea listării. Reprezentanţi ai Erste au declarat în acest an că bursa locală încă nu este atât de matură pentru listarea unei bănci de talia BCR.

Grupul BCR este controlat de Erste Bank, care a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR. O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci SIF-uri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici