Prima pagină » Economic » Producătorii agricoli, în pericol. De ce aruncă mii de litri de lapte, în fiecare săptămână

Producătorii agricoli, în pericol. De ce aruncă mii de litri de lapte, în fiecare săptămână

Producătorii agricoli, în pericol. De ce aruncă mii de litri de lapte, în fiecare săptămână

Obişnuieşti să îţi cumperi fructe, legume, sau brânzeturi, direct de la producători ?De luni nu o mai poţi face.

Închiderea pieţelor reprezintă un dezastru pentru producătorii agricoli. Viorel Hapenciuc este unul dintre cei mai mari producători de produse lactate din Timiş.

Are 100 de vaci de la care obţine 30.000 de litri de lapte pe lună. Zece mii merg spre Cooperativă. Restul sunt transformaţi în caş, unt, iaurt, chefir sau caşcaval.

Îşi vinde produsele exclusiv la piaţă şi estimează pagube uriaşe. Şi Iulia este afectată de închiderea pieţelor. Avocat de profesie, Iulia este foarte ocupată.

Din când în când, îşi face totuşi timp să cumpere fructe şi legume, direct de la producători. A observat că aceştia respectă toate măsurile impuse de autorităţi.

Este convinsă că nu se poate îmbolnăvi în piaţă.  

”Toate aceste roşii vor ajunge la gunoi. Pentru că sunt cultivate 100% natural, ceea ce le face perisabie. La 3-4 zile de la recoltare se strică, spun producătorii, care sunt revoltaţi, pentru că de luni nu mai au unde să îşi vândă marfa”, a spus Petronela Axinte.

”Eu procesez cam 20.000 de litri de lapte pe lună. Îl transform în brânză, smântână, caşcaval, chefir. Dacă se închid pieţele, va trebui să aruncăm laptele, că n-avem ce să facem cu el. Unde îl vindem? Că vacile trebuie mulse şi sâmbăta, şi duminica. Dacî ne închide de tot, trebuie să arunc laptele”, a spus Viorel Hapenciuc, producător.

”Din păcate, timpul nu-mi prea permite să vin foarte des la piaţă, sau cel puţin nu atât de des cât mi-aş dori să vin, dar adevărul este că atunci când mi se face poftă de-o roşie din aia ca la mama acăsă, cu miros şi gust de roşie, aici mă găsiţi. Oamenii respectă toate regulile, sunt cu măşti, cu dezinfectanţi, cu mănuşi. Cred că ar trebui să fie lăsaţi să îşi vândă în continuare produsele, pentru că la fel de bune ca aici, nu găsim în supermarketuri”, a spus un client.

 

JUDEŢUL TIMIŞ:  

Suprafaţă agricolă – 693.000 ha

Teren arabil – 530.000 ha

Cultură de cartofi în 2020 – 2.100 hectare

Producţie de cartofi în 2020 – 63.000 de tone

Productori care cultivă roşii, ardei şi ceapă – 84

Producători care cultivă usturoi – 16

Apicultori – 343

Pieţe agroalimentare în Timişoara

  • Piaţa Iosefin
  • Piaţa 700
  • Piaţa Doina
  • Piaţa Badea Cârţan
  • Piaţa de Gros
  • Piaţa Bălcescu
  • Piaţa Dacia
  • Piaţa Nouă
  • Piaţa Giroc
  • Piaţa Verde