Producătorii auto avertizează că majorarea preţurilor petrolului ameninţă revenirea industriei

Constructorii auto avertizează că majorarea preţurilor ţiţeiului reprezintă un pericol pentru revenirea industriei de profil la nivel mondial, limitând cererea pentru SUV-uri şi camionete, modele cu un consum mare de combustibil, transmite Reuters.

Urmărește
6 afișări

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a ajuns marţi la peste 112 dolari pe baril, din cauza îngrijorărilor investitorilor că turbulenţele sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord vor limita livrările de ţiţei.

În SUA, preţul benzinei a înregistrat săptămâna trecută cea mai mare creştere de după 2005, an în care uraganul Katrina a afectat livrările de petrol.

"Clienţii din SUA sunt cei mai sensibili la preţurile ţiţeiului. Când acestea urcă, maşinile hibride zboară din showroom-uri, iar vânzările de SUV-uri şi camionete scad", a afirmat vicepreşedintele executiv al Toyota, Takeshi Uchiyamada, la Salonul Auto de la Geneva.

Condiţiile de pe piaţa auto se pot înrăutăţi şi în Europa, iar dacă preţurile petrolului se menţin ridicate ar putea fi afectată revenirea economică, a avertizat Lewis Booth, directorul financiar al Ford.

El a adăugat că menţinerea preţurilor la niveluri ridicate o perioadă mai lungă poate determina clienţii să se orienteze către maşini cu un consum redus de combustibil.

Creşterea cotaţiilor ţiţeiului încurajează, însă, cererea pentru maşini cu propulsie hibridă şi electrică, notează Reuters.

"Cu cât avansează mai mult cotaţiile ţiţeiului, cu atât mai bine va fi pentru maşinile electrice. Ştim că, în general, preţurile tind să crească", a spus Pierre Loing, şeful pentru Europa al diviziei de vehicule electrice a Nissan. Programul companiei pentru autovehicule electrice se bazează pe un preţ al petrolului de 85 de dolari pe baril, a adăugat el.

Sergio Marchionne, directorul general al Fiat, companie specializată pe maşini de dimensiuni reduse şi consum redus, apreciază că producătorul auto italian va fi unul dintre cei mai puţin afectaţi de creşterea cotaţiilor petrolului dintre constructorii europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici