Producătorii auto cresc prețurile la nivel global din cauza taxelor vamale impuse de SUA
Agenția de rating Fitch a declarat miercuri că se așteaptă ca „producătorii de automobile să își mărească prețurile în întreaga lume pentru a compensa taxele vamale americane”, care afectează vehiculele importate în Statele Unite de la începutul lunii aprilie.
„Unii producători de automobile ar putea avea dificultăți în a crește suficient prețurile pentru a acoperi taxele vamale de 25% și vor trebui să facă ajustări dureroase ale planurilor lor de producție și vânzări”, au precizat analiștii agenției, admițând că, în unele cazuri, acest lucru ar putea „să nu fie suficient”.
Pentru a gestiona eficient impactul taxelor vamale, companiile auto au la îndemână două soluții: să transfere complet costurile suplimentare asupra consumatorilor sau să-și eficientizeze îndeajuns producția pentru ca marjele lor de profit să nu scadă.
Fitch consideră că efectele directe ale taxelor vamale vor varia în funcție de producători, dar nici o companie „nu va fi complet scutită de o o diminuare a cererii și de scăderea încrederii consumatorilor”, conform Le Figaro.
China, mai atractivă pentru producătorii auto
În timp ce producătorii de automobile din SUA se confruntă cu dificultăți din cauza noilor tarife și reglementărilor foarte stricte, China pare să fie într-o poziție mai favorabilă, cu o industrie auto internă puternică și o orientare clară către vehiculele electrice.
Recent, John Elkann, CEO-ul grupului Stellantis, unul dintre cei mai mari producători auto din lume, a explicat că „industriile americană și europeană de automobile sunt în pericol” din cauza „taxelor vamale dureroase” și a „reglementărilor excesiv de rigide din SUA”, însă „China urmează o altă traiectorie.”
Avantajele Chinei de pe această traiectorie și, implicit, al automobilelor fabricate în China, constă în taxele mai mici impuse asupra importurilor de componente sau vehicule, în existența unei industrii auto autohtone, care nu depinde la fel de mult de importuri, și în dezvoltarea vehiculelor electrice, susținută de politici guvernamentale favorabile.
Mulți producători auto mondiali au fabrici în China, iar acest lucru îi va face mai puțin vulnerabili la taxele impuse de alte state, în special de SUA.