- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic
Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Astfel, producătorii îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere. Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor.
"Registrul va fi înfiinţat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi. România se va încadra astfel în normele de siguranţă alimentară ale UE", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Ministerului Agriculturii, care au precizat că în România nu a mai existat un astfel de registru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Înscrierea în registru este gratuită.
Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.
Pentru a se putea înscrie în RIA şi a obţine certificatului necesar funcţionării, producătorii vor depune la direcţiile judeţene pentru agricultură sau a municipiului Bucureşti o cerere tip, însoţită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societaţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.
RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanţi din cadrul direcţiilor judeţene vor verifica dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanţii MADR sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor înscrise în documentele primite.
Se vor înscrie în registru operatori din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi produse de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi sosurilor utilizate în industria alimentară etc.
La înscrierea în RIA, producătorii de alimente vor fi verificaţi dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege.
Producerea şi comercializarea de alimente fără înscrierea în RIA se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.000 lei, nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricaţie declarat în caietul de sarcini este amendată cu 2.000-4.000 de lei, iar constatarea unei ale compoziţii a produsului decât cea declarată în caietul de sarcini se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 4.000 de lei şi 8.000 de lei.
Producătorii care nu vor permite accesul în unitate şi secţia de producţie al organelor de inspecţie şi control, sau nu vor pune la dispoziţia acestora informaţiile şi documentele solicitate, vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 4.000 de lei şi 8.000 de lei.
Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ de către producătorii aflaţi în activitate şi în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi sau punct de lucru nou înfiinţat.
Certificatul se acordă pentru fiecare grupă de produse alimentare, iar în cazul unei documentaţii incomplete sau neconforme, operatorul economic este informat în 15 zile lucrătoare de la depunerea acesteia. Documentaţia suplimentară va trebui transmisă de producător în 15 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
Certificatul de înscriere în RIA este valabil pentru o perioadă de 5 ani de la data emiterii, iar cu 60 de zile calendaristice înainte de expirarea acestei perioade, producătorul va trebui să solicite prelungirea valabilităţii. În situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberarea certificatului, autoritatea emitentă comunică în scris în termen de 30 de zile calendaristice motivul neacordării acestuia.
În cazul încetării activităţii, operatorul economic este obligat să solicite radierea şi să restituie certificatul.
Înscriere în RIA va permite, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, tratament nediscriminatoriu pentru producătorii de alimente, monitorizarea acestora, verificarea eligibilităţii lor, monitorizarea capacităţilor de producţie şi a producţiilor realizate pentru fiecare domeniu de activitate din industria alimentară, necesară elaborarii de strategii şi politici în acest domeniu şi realizarea de studii privind producţiile de alimente şi respectiv consumul anual pe cap de locuitor, comparativ cu cel din Uniunea Europeană.
Se va asigura astfel respectarea legislaţiei privind compoziţia produselor alimentare de către toţi producătorii alimentari şi, în concluzie, va creşte nivelul de calitate a alimentelor şi de securitate alimentară.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO