- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.07.2015, 12:34)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producătorii de băuturi spirtoase afirmă că noul Cod Fiscal poate diminua evaziunea din domeniu
Noul Cod Fiscal are potenţialul de a diminua evaziunea fiscală de peste 75% din industria băuturilor spirtoase, fără ca veniturile colectate de stat să scadă, potrivit Asociaţiei Spirits Romania, care include producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase.
Urmărește
263 afișări
Producătorii de băuturi spirtoase afirmă că noul Cod Fiscal poate diminua evaziunea din domeniu (Foto: Thomas Dan / Mediafax Foto)
Asociaţia susţine adoptarea măsurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul băuturilor spirtoase prevăzute în noul Cod Fiscal, susţinut de alfel de majoritatea reprezentanţilor mediului de afaceri.
"Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confruntă cu pierderi semnificative cauzate de o creştere fără precedent a pieţei negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult aşteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât şi pentru bugetul de stat", a declarat Florin Rădulescu, preşedinte al Spirits Romania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Majorarea în 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2012 - 2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase cu 32% şi un impact negativ de aproximativ două milioane de euro pentru bugetul de stat, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Astfel, în 2012, când acciza pentru băuturi spirtoase era de 750 euro/hectolitru de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciză 91,835 milioane de euro, iar în 2014, după ce şi-a făcut efectul pe deplin majorarea accizei de la 750 euro/hectolitru alcool pur la 1.065 euro/hectolitru de alcool pur, suma colectată a fost de numai 89,853 milioane de euro.
Reducerea accizei pentru segmentul băuturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 euro/hectolitru alcool pur, aşa cum este prevăzut în noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra încasărilor la bugetul de stat şi ar inversa actualul trend de creştere a evaziunii fiscale prin mutarea consumului dinspre zona ilicită înspre cea legală, notează asociaţia.
Efectele pozitive se vor reflecta atât la nivelul companiilor, care îşi vor putea dezvolta activitatea locală, creând astfel noi locuri de munca, cât şi asupra consumatorilor, care îşi vor permite să cumpere băuturi spirtoase de calitate, evitând astfel riscurile grave pentru sănătate implicate de consumul alcoolului ilicit.
Asociaţia Spirits Romania este o asociaţie non-guvernamentală şi independentă, care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Companiile membre asigură peste 500 de locuri de muncă directe şi 165.000 indirecte, contribuind anual, prin plata accizelor, cu 337 milioane lei la bugetul de stat, adică peste 60% din taxele colectate din piaţa fiscalizată a băuturilor spirtoase.
Spirits reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: Amigo, BDG, Brown-Forman, Cristalex, Diageo, Pernod Ricard România, Prodal, Prodvinalco, PPD.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.
Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că proiectul Codului fiscal este susţinut în forma adoptată de Parlament, iar modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare va fi comunicată de premierul Victor Ponta.
Citeşte şi:
Consiliul Investitorilor Străini susţine noul Cod Fiscal în varianta aprobată de Parlament
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE