Producătorii de medicamente generice cer un calcul diferenţiat al taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită mai multă transparenţă în procesul de calculare al taxei clawback, în contextul menţinerii unui nivel nejustifcat de mare al cuantumului, care nu poate fi explicat prin creşterea consumului de medicamente.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Producătorii de medicamente generice cer un calcul diferenţiat al taxei clawback

Producătorii de medicamente generice cer un calcul diferenţiat al taxei clawback (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

APMGR atrage atenţia că existenţa unei fraude de peste 9,4 milioane de lei în modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, făcută publică în ultimul raport de audit al Curţii de Conturi, este îngrijorătoare pentru producătorii de medicamente întrucât determină creşterea artificială a taxei clawback, a anunţat vineri asociaţia.

"Autorităţile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparenţă în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică", a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR.

Reprezentanţii producătorilor de medicamente susţin că, în lipsa acestei măsuri, "CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată în totalitate în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback".

Producătorii de medicamente generice spun că, din cauza acestei taxe, au fost nevoiţi în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajaţi şi să închidă linii întregi de producţie de medicamente, ceea ce a dus la dispariţia a peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile de pe piaţă.

"Menţinerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice şi va lipsi milioane de pacienţi de medicamente vitale", spune asociaţia.

Asociaţia propune implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback.

Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamentele generice (maxim 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător) şi a fost deja acceptată de autorităţi că fiind neutră din punct de vedere bugetar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici