Producătorul de vopsele DEUTEK estimează că afacerile vor creşte cu 5% în acest an, la 31,5 mil.euro

DEUTEK, unul dintre principalii producători de lacuri şi vopsele din România, şi-a propus un avans de minim 5% al afacerilor în acest an, la 31,5 milioane de euro, prognoză susţinută de majorarea cotei de piaţă la nivel local şi creşterea exporturilor în ţări precum Republica Moldova şi Ucraina.

Urmărește
70 afișări

DEUTEK a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, din care vopselele au reprezentat peste 80%, iar diferenţa a fost generată de segmentul de adezivi şi gleturi, complementar categoriei de bază formată din vopsele, a anunţat compania, într-un comunicat.

În 2009, rulajul companiei controlate de fondul de investiţii Advent International s-a ridicat la 28,6 milioane euro.

"Piaţa lacurilor şi vopselelor decorative a scăzut accelerat în ultimii trei ani, cu un procent mediu de 20% anual, situându-se în prezent la o valoare sub 130 de milioane de euro, faţă de anul 2008, când se atinsese pragul de 230 de milioane de euro. În acelaşi timp, costurile materiilor prime s-au majorat cu 20% anual. Pentru anul 2011, DEUTEK estimează o scădere a pieţei în valoare şi volum cuprinsă între 10%, scenariu optimist, şi 20%, scenariu pesimist", se precizează în comunicat.

Compania estimează că piaţa de profil va ajunge la un nivel similar celui din 2008, în cazul în care economia şi piaţa construcţiilor vor intra din nou pe un trend ascendent, abia după anul 2014. În primele cinci luni piaţa s-a contractat cu 20%.

Producătorul de lacuri şi vopsele susţine că în acest an preţurile de vânzare a vopselelor vor consemna "o majorare consistentă" din cauza creşterii accelerate a costurilor materiilor prime. Potrivit sursei citate, costurile materiilor prime provenite din import s-au majorat drastic în ultimii doi ani, înregistrând creşteri generalizate de peste 35%, care au afectat toţi producătorii de profil.

O altă problemă semnalată de companie este legată de stocurile de materii prime, insuficiente în comparaţie cu cererea producătorilor.

"Unele materii prime se comercializează chiar la preţ dublu faţă de perioada 2006-2008. Impactul este unul major, în contextul în care peste 95% din preţul unei vopsele este determinat de costul materiilor prime din import. Majorările accelerate din ultimele 5 luni, care nu mai pot fi absorbite de către producători, se vor resimţi din nou în buzunarul consumatorilor, ducând la o creştere consistentă a preţurilor la raft", se precizează în comunicat.

Compania a anunţat că va majora de la 1 iulie preţurile de vânzare cu 5-10%, după ce, la 1 aprilie, toate preţurile au crescut cu 5%.

Şi Asociaţia Industriei Vopselelor din România (AIVR) a anunţat în martie că producătorii, care se confruntă cu un deficit de materii prime, nu vor putea absorbi majorarea preţurilor acestora.

Potrivit companiei de cercetare InterBiz Research & Consulting, piaţa vopselelor din România a crescut anul trecut cu 4%, până la aproape 300 de milioane de euro, iar în acest an s-ar putea majora cu 7%. Evoluţiile au fost diferite însă pentru principalele categorii ale pieţei, lacurile şi vopselele decorative, respectiv vopselele şi acoperirile industriale. Segmentul de lacuri şi vopsele decorative a scăzut cu aproximativ 5% anul trecut, la 160 de milioane euro, şi a avut o contracţie de 2-3% în volum. Pe segmentul de vopsele şi acoperiri industriale, vân­zările au crescut cu 10%, la 140 milioane euro. Valorile pieţei totale reprezintă consumul intern, respectiv pro­ducţie şi importuri minus exporturi.

DEUTEK este unul dintre cei mai importanţi jucători de profil din România, alături de Fabryo Corporation, Policolor, Kober, Daw Benţa România, Atlas Corporation, Druckfarben şi Sarcom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici