„Noi am finanţat şi reactorul 2”, a spus Crasan, într-o dezbatere pe tema informării parlamentarilor europeni cu privire la construcţia unităţilor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, prezent la dezbatere, a afirmat că, în luna decembrie, o delegaţie a europarlamentarilor va efectua o vizită de informare la Cernavodă.
„Totul se va finaliza cu o vizită în decembrie la centrala de la Cernavodă, pentru informarea parlamentarilor europeni”, a spus Şerban.
La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a afirmat că, deocamdată, statul îşi păstrează participaţia de 51% pe care o are în compania care va construi unităţile 3 şi 4.
„Nu pot confirma sau infirma valoarea de patru miliarde de euro a acestui proiect, abia după 18 luni vom şti exact”, a spus Budulan.
Potrivit datelor Nuclearelectrica, construcţile civile la unităţile 3 şi 4, pe baza tehnologiei CANDU, se află într-un stadiu avansat, respectiv 52% la reactorul 3 şi 30% reactorul 4. Valoarea totală a proiectului este estimată la patru miliarde de euro, din care statul, prin Nuclearelectrica, ar trebui să finanţeze 51%.
Budulan a afirmat că firmele AECL şi Ansaldo vor colabora la construcţia celor două reactoare. El a precizat că principalul atuu al României este că poate să îşi asigure sursele de combustibil nuclear pentru unităţile de producţie a electricităţii.
De asemenea, Şerban a adăugat că, deocamdată, statul nu are în vedere să renunţe la participaţia de 51% în proiect şi că există bani pentru primii doi ani de dezvoltare a proiectului.
„Nu renunţăm încă la 51%. Probabil că va fi o problemă pentru 2011-2012. Pentru primii doi ani nu este problemă de bani”, a spus Şerban.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat în septembrie, că, după finalizarea discuţiilor privind proiectul de buget pentru anul 2010, se va decide dacă statul român are sau nu fondurile necesare pentru susţinerea participaţiei de 51% în proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.