Prima pagină » Economic » Producția celui mai popular erbicid din lume ar putea fi oprită. Gigantul Bayer a făcut anunțul

Producția celui mai popular erbicid din lume ar putea fi oprită. Gigantul Bayer a făcut anunțul

Conglomeratul farmaceutic și agricol Bayer a declarat că ar putea înceta să producă cel mai popular din lume, cu excepția cazului în care obține protecție judiciară împotriva proceselor care acuză erbicidul că provoacă cancer.
Producția celui mai popular erbicid din lume ar putea fi oprită. Gigantul Bayer a făcut anunțul

Roundup a generat de-a lungul timpului vânzări de zeci de miliarde de dolari pentru Bayer și Monsanto, gigantul biotehnologiei de semințe și dezvoltatorul produsului Roundup pe care Bayer l-a achiziționat în 2018. Bayer produce în prezent aproximativ 40 % din producția mondială de glifosat, pe care fermierii îl pulverizează pe câmpuri pentru a opri buruienile care amenință culturile.

Ce este glifosatul?

Glifosatul a fost introdus de Monsanto în 1974. Compania chimică americană a amestecat compusul organic de fosfor cu alte substanțe și a vândut pesticidul sub numele Roundup.

Glifosatul este cunoscut și sub numele de erbicid total, deoarece determină moartea plantelor.

Controverse ce duc la anunțul gigantului Bayer

În ultimul deceniu, erbicidul a adus, de asemenea, Bayer un val de litigii, presând prețul acțiunilor sale și costând aproximativ 10 miliarde de dolari în despăgubiri pentru reclamanți. La începutul lunii martie, Bayer a anunțat fermierii, furnizorii și comercianții cu amănuntul că ar putea opri vânzarea Roundup, ceea ce ar lăsa fermierii dependenți de glifosatul importat din China.

„Suntem destul de aproape de capătul drumului”, a declarat Bill Anderson, directorul executiv al Bayer, într-un interviu. „Vorbim de luni, nu de ani”.

Pentru mulți fermieri, agricultura fără Roundup este ca și cum ai juca baseball fără mănușă. Mai mult de 90% din culturile de soia, porumb și bumbac plantate în SUA sunt modificate genetic pentru a rezista la erbicidul pe bază de glifosat, potrivit Departamentului Agriculturii.

Fermierii americani aplică anual pe câmpurile lor aproape 300 de milioane de kilograme de glifosat, ingredientul principal din Roundup, potrivit datelor furnizate de U.S. Geological Survey.

Și UE a făcut o excepție pentru acest erbicid. UE a prelungit folosirea erbicidului cu încă 10 ani.

Afirmațiile conform cărora glifosatul cauzează cancer au afectat Bayer de la achiziționarea Monsanto, care a comercializat glifosatul sub marca Roundup încă din anii 1970 și a revoluționat ulterior agricultura cu semințe modificate genetic pentru a tolera erbicidul. Aproximativ 67 000 de cazuri în care se susține că acesta a provocat cancerul reclamanților sunt în curs de soluționare, iar compania a pus deoparte până în prezent 16 miliarde de dolari pentru despăgubiri.

Bayer susține că Roundup este sigur, citând analizele Agenției pentru Protecția Mediului și ale altor autorități de reglementare.

Renunțarea la Roundup ar putea veni cu propriile costuri. Joel Jackson, analist la BMO Capital Markets, a declarat că această măsură ar putea reduce valoarea tehnologiei semințelor pe care Bayer o licențiază altor companii, deoarece Bayer a avut probleme în obținerea aprobării de reglementare pentru un alt erbicid, dicamba, care este eficient în distrugerea buruienilor rezistente la glifosat.

Fermierii americani ar apela probabil la versiuni generice fabricate în Asia, a declarat Jackson. Unii ar putea trece la alte erbicide, potențial mai dăunătoare.

De la preluarea funcției de director general al Bayer în 2023, Anderson a declarat că unul dintre obiectivele sale este de a ține sub control litigiul privind glifosatul până în 2026. El a declarat că, în unii ani, cheltuielile cu litigiile legate de Roundup eclipsează bugetul Bayer pentru cercetare și dezvoltare în agricultură.

La o conferință agricolă desfășurată în luna martie la Denver, Bayer a montat un raion de magazin alimentar plin cu pâine falsă, căpșuni, portocale și unt de arahide. Buruieni întinse au ieșit din spatele raionului, cu pancarte pe care scria „Protejați culturile” și pungi pentru participanți pe care scria „Păstrați alimentele la prețuri accesibile”, conținând fișe informative despre glifosat.

Un grup sprijinit de Bayer, format și din alte companii și grupuri comerciale agricole, a răspândit mesaje similare în anunțuri din ziare, pe panourile publicitare de pe autostrăzile. În ultimul an, compania a cheltuit milioane de dolari pentru a face lobby pe lângă legislatorii.