Producţia de energie regenerabilă ar putea duce la scumpirea cu 2% a electricităţii în 2011

Energia produsă din surse eoliene ar putea duce la o creştere cu 2% a preţului final al electricităţii în 2011, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, într-o conferinţă de presă comună cu firma de avocatură CMS Cameron McKeena.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Producţia de energie regenerabilă ar putea duce la scumpirea cu 2% a electricităţii în 2011

Producţia de energie regenerabilă ar putea duce la scumpirea cu 2% a electricităţii în 2011 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Pentru 2011, influenţa energiilor regenerabile ar însemna o creştere de 2% a preţului final al electricităţii", a spus Lungu, afirmând că anul viitor este prognozată o producţie de 1,5 TWh de energie din surse regenerabile.

Potrivit acestuia, influenţa surselor regenerabile în preţul final al energiei era în 2005 de doi bani pe MWh, iar în 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh.

În 2010 influenţa în preţ va ajunge la 2,85 lei pe MWh, iar în 2011 ar putea fi între şapte lei şi 14 lei pe MWh, în funcţie de numărul de certificate verzi acordate pentru producţia de energiei din surse regenerabile.

"Energia regenerabilă este o necesitate pe termen lung, având în vedere că resursele convenţionale se epuizează", a afirmat Lungu.

România poate atrage între şapte şi nouă miliarde euro în sectorul energiilor regenerabile, a spus Gabriel Sidere, managing parter în firma internaţională de avocatură Cameron Mckeena.

"Acum sunt instalaţi 320 MW în eoliene. Problema este cum ajungem la circa 3.000 MW. Investiţiile până la 3.000 MW pot ajunge până la şase miliarde de euro. Ce s-a realizat până acum este foarte puţin, comparativ cu Bulgaria", afirmat Sidere.

El a adăugat că problema care "împietează" realizarea acestor investiţii este cadrul de reglementare.

Directorul Dispecerului de energie din cadrul Transelectrica, Marian Cernat, a afirmat că transportatorul de energie are în diverse stadii de avizare peste 31.000 MW în turbine eoliene.

"Sunt convins că nu se vor instala toţi aceşti MW. Pentru sistemul nostru energetic, din calculele noastre, putem accepta undeva la 3.000 MW eolieni. Nu suntem împotriva centralelor eoliene, dar acestea trebuie făcute durabil", a spus Cernat.

Potrivit lui Cernat, o măsură de stimulare a investiţiilor în energii regenerabile este stimularea consumului de energie în economia românească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici