- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producţia de gaze din surse alternative ameninţă poziţia Gazprom de lider mondial
Poziţia grupului rus Gazprom de lider mondial în domeniul aprovizionării cu gaze naturale este ameninţată de numărul mare de companii care investesc în producţia de gaze din surse alternative, potrivit publicaţiei ruse Vedomosti, preluată de agenţia Ria Novosti.
Producţia de gaze din surse alternative ameninţă poziţia Gazprom de lider mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Companiile se orientează tot mai mult spre sursele alternative de extragere a gazelor naturale, precum şisturile bituminoase sau zăcămintele de cărbune, în condiţiile în care Rusia, Qatar şi Iran refuză să primească investitori străini pentru exploatarea depozitelor de gaze. Cele trei state deţin jumătate din rezervele de gaze naturale din întreaga lume.
Rezervele alternative de gaze, la nivel global, se cifrează la circa 1.000.000 miliarde de metri cubi, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În schimb, sursele tradiţionale de gaze pot asigura o producţie de 194.000 miliarde de metri cubi, indică datele Gazprom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Proiectele alternative de gaze au permis SUA să depăşească anul trecut Rusia şi să devină lider mondial la capitolul producţie de gaze naturale, cu 745,3 miliarde de metri cubi extraşi, faţă de aproape 583 miliarde de metri cubi pentru Rusia.
În 2009, sursele neconvenţionale au asigurat doar 10% din producţia de gaze a SUA. Proporţia a urcat însă la 40% în prezent şi ar putea avansa până la 60% în 2020, notează Vedomosti.
Dezvoltarea mijloacelor de extragere a gazelor va permite Statelor Unite să renunţe complet la importuri, în prezent cu o pondere de 16% în consum. În urmă cu trei ani, Statele Unite evaluau posibilitatea de a importa gaze lichefiate, inclusiv din Rusia. În prezent, astfel de planuri nu mai există, subliniază publicaţia rusă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46