Prima pagină » Economic » Producția de la Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea fi redusă în zilele de Paște

Producția de la Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea fi redusă în zilele de Paște

Producția de la Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea fi redusă în zilele de Paște, în cazul unui excedent prea mare în zilele de Paște, când consumul de curent din țară este așteptat să fie mic, acesta fiind un scenariu de ultima instanță, potrivit unui anunț făcut după Comandamentul energetic.
Producția de la Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea fi redusă în zilele de Paște
Sursa foto: Silviu Matei/Mediafax Foto
Cosmin Pirv
15 apr. 2025, 17:46, Economic

Nuclearelectrica este dispusă să reducă, chiar și pentru câteva ore, producția reactoarelor de la Cernavodă, în zilele de Paște, a declarat Virgiliu Ivan, directorul Dispecerului Energetic Național (DEN), de sub umbrela operatorului național de sistem și transport al energiei electrice, Transelectrica.

Declarațiile șefului DEN vin după ședința comandamentului energetic, convocat marți de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru a stabili un plan de acțiune pentru zilele de Paște.

Consumul va fi mic, spun specialiștii

Specialiștii din sistemul energetic național estimează că în zilele de Paște – când vremea va fi însorită, deci producția din surse fotovoltaice va fi mare, iar credincioșii, deopotrivă ortodocși și catolici, vor fi liberi, deci consumul va fi mic -, România va avea un excedent de energie electrică, astfel că s-au întâlnit pentru a creiona scenariile cele mai probabile de Paște, care să fie petrecut fără probleme de alimentare pentru consumatori, dar și pentru siguranța sistemul de distribuție

„Pe baza tuturor datelor pe care le-am analizat, nu există niciun risc de blackout″, a subliniat ministrul Energiei.

„ELCEN București va opera doar cazane de apă fierbinte, deci va opri unitățile care produc energie electrică. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia va funcționa doar cu 2 grupuri, și acelea la o putere redusă, de 80 MW fiecare, în total undeva la 160 MW. Hidrolectrica va asigura creșterea consumului cu ajutorul unităților sale cu pompaj. Și mizăm și pe baterii, avem astăzi o capacitate de aproape 400 MWh în sisteme de stocare. Aceste baterii se vor încărca și vor ajuta la echilibrarea sistemului″, a spus ministrul Energiei.

Demnitarul a precizat că, la nevoie, va fi redusă puterea reactoarelor de la centrala nucleară Cernavodă cu 20%, sau chiar 40%, dacă situația o va impune. „Dar încercăm să nu afectăm activitatea celor 2 reactoare, pentru că ele sunt grupuri destul de rigide, așa cum bine se cunoaște″, a spus Sebastian Burduja, potrivit Gândul.

Șeful DEN, cel care poate ordona închiderea unor unități, a precizat să există deschidere din partea producătorului de energie din surse nucleare că reducă

„Hidroelectrica, la dispoziția noastră să oprească chiar toate centralele, dacă excedentul de energie electrică va fi așa de mare. Nuclearelectrica, de asemenea, este dispusă să acționeze să-și reducă unitățile chiar pentru câteva ore, astfel încât să ajute. Au venit în sprijinul nostru și colegii de la Complexul Energetic Oltenia, iar cifrele anunțate și de către dumnealor de către domnul ministru sunt practic la jumătate față de minimul tehnic de funcționare în regim de durată. În regim de durată, grupurile au un minim tehnic undeva la 160-170 de megawați și pentru această perioadă sunt pregătiți să reducă la jumătatea această producție pe fiecare unitate. Suntem alături și de operatorii de distribuție pentru că împreună cu dumnealor încercăm să gestionăm nivelul de tensiune la toate nivelurile, începând cu rețeaua electrică de transport și până la prizele la instalațiile fiecărui utilizator”, a precizat șeful DEN.

Puterea electrică instalată totală a prosumatorilor din România a crescut într-un ritm galopant

Sucursala Nuclearelectrica (CNE) Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, fiecare cu o putere instalată de aproximativ 700 MW, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 în România.

Provocările vin și pe fondul creșterii galopante a numărului și capacității instalate a prosumatorilor. Puterea electrică instalată totală a prosumatorilor din România a crescut într-un ritm galopant în ultimii ani și a ajuns să echivaleze cu capacitatea a aproape 3,4 reactoare nucleare de la Cernavodă, conform celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de la finalul anului 2024.

Potrivit șefului DEN, capacitatea instalată a prosumatorilor a ajuns la peste 2.700 MW, adică echivalentul producției a 3,85 de reactoare de la Cernavodă.

În conferința de marți, ministrul Energiei a spus că a discutat cu președintele Asociației Prosumatorilor, care ar urma să recomande prosumatorilor să-și oprească invertoarele.

„Fiecare prosumator știe cum să facă lucrul ăsta, e un lucru foarte simplu. De ce? Și prosumatorii produc energie, consumă parte din ea, excesul îl injectează în rețea, și și asta poate crea dezechilibre″, a spus Burduja.

De precizat că distribuitorii nu controlează instalațiile de producție ale prosumatorilor. Invertoarele trebuie programate să se deconecteze de la rețea dacă tensiunea crește peste nivelul de 253 V și să repornească după 15 minute, potrivit normelor de siguranță în vigoare.