- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producţia industrială a crescut în ianuarie cu 1% faţă de decembrie, în termeni ajustaţi sezonier
Producţia industrială a crescut cu 1% în ianuarie faţă de decembrie în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, ca urmare a îmbunătăţirii activităţii în toate sectoarele industriale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Volumul producţiei a fost cu 1,3% mai mare în industria prelucrătoare, cu 1,2% în industria extractivă şi cu 0,7% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi de 3,4% în industria bunurilor de uz curent, de 2% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria energetică şi cu 0,4% în industria bunurilor de capital. Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,5%.
Indicele producţiei industriale reprezintă unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, care au un impact semnificativ asupra evoluţiei PIB dintr-o anumită perioadă.
Calculul indicelui producţiei industriale prin ajustarea la numărul de zile şi sezonalitate este o metodă recomandată de regulamentele europene pentru indicatorii pe termen scurt, prin care se corectează unele efecte temporare şi se elimină valorile extreme.
În ultimele trei luni ale anului trecut PIB a crescut cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, fiind susţinut în principal de industrie şi agricultură. Pentru ca România să iasă tehnic din recesiune, este nevoie ca şi în primul trimestru al acestui an PIB să crească în termeni reali faţă de trimestrul anterior.
În serie brută, volumul producţiei industriale din ianuarie a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,7%, din cauza scăderii industriei extractive cu 6% şi a industriei prelucrătoare cu 4,5%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2,3%.
Comparativ cu aceeaşi lună din 2010, industria a produs cu 10,6% mai mult, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare cu 12,9%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,4% şi în industria extractivă cu 0,6%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare de 15,3%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată de 14,1%, în industria bunurilor de capital de 10,3% şi în industria bunurilor de uz curent de 6,1%. Industria energetică a scăzut cu 1,3%.
Indicele producţiei industriale este cunoscut ca un indice al rezultatelor sau un indice al volumului producţiei care îşi propune să identifice schimbările volumului producţiei într-o anumită perioadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO