- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.03.2024, 07:24)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producţia industrială din România continuă să scadă, dar nici în zona euro situaţia nu este mai roz
Cu 4% a scăzut industria României în ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023, când scădea, de asemenea, cu 5,4% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, relatează Ziarul Financiar.
Urmărește
1139 afișări
Producţia industrială din România continuă să scadă, dar nici în zona euro situaţia nu este mai roz
Producţia industrială a României a scăzut în ianuarie 2024, prin comparaţie cu ianuarie 2024, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Industria este pe minus în România de cinci ani şi industriaşii români şi analiştii financiari se uită la zona euro, care este principala piaţă de export pentru bunurile ţării. Problema este că nici industria zonei euro nu merge bine deloc.
Datele Eurostat arată că producţia din zona euro a scăzut cu 3,2% în ianuarie, o scădere mai mică decât contracţia din România, însă una de natură să aducă îngrijorări pentru creşterea economică a zonei euro, care deja era într-un impas şi a evitat la limită recesiunea anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Sectorul industrial românesc a început ciclul de scădere în 2018 şi a continuat în 2019. În 2020, anul în care lanţurile de valoare s-au blocat în toată lumea, industria românească a scăzut cu două cifre. În 2021, pe de altă parte, statistic industria a crescut faţă de 2020, o creştere firească prin comparaţie cu prăbuşirea din 2020. În 2022 însă scăderea industriei s-a reluat.
Când aproape se încheiase cu restricţiile din pandemie, deja preţurile la energie începuseră să o ia razna, iar inflaţia creştea peste tot în lume. Pentru industriaşii europeni şi români, a fost încă o lovitură: costurile cu energia au explodat. În cel mai bun caz, producătorii industriali au avut preţuri mari la energie. În cel mai rău caz, pur şi simplu nu au mai găsit energie în piaţă şi au fost nevoiţi să oprească producţia.
Războiul din Ucraina, după atacul armat al Rusiei, a însemnat noi blocaje pe lanţurile de aprovizionare, pe de-o parte şi pe de altă parte a însemnat sancţiuni economice aplicate Rusiei, care nu şi-a mai putut vinde energia şi materiile prime în Europa. Ca urmare, preţurile la materii prime pentru europeni au crescut. În aceeaşi vreme, alte ţări, precum Turcia sau India nu au aplicat sancţiuni economice sau embargou pe anumite produse Rusiei şi au putut produce, de exemplu, oţel la preţuri mult mai bune.
În consecinţă, piaţa europeană a fost inundată de produse din afara Uniunii Europene, iar industriaşii din Europa şi România au rămas cu produsele, şi aşa scumpe de produs, pe stoc.
Situaţia s-a mai ameliorat acum şi piaţa s-a mai dezmorţit şi, în acest moment, prognozele arată că industria zonei euro va creşte în 2024. De asemenea, şi prognozele locale sunt că industria şi economia României vor creşte în 2024, cel puţin din efect statistic, dar şi datorită creşterii industriei zonei euro şi Germaniei.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate