- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.01.2025, 09:04)
- Răzvan Botea
Producţia industrială scade cu 2%, consumul de produse industriale creşte cu 14%, dar din import
- Producţia industrială a României scade cu 2% la 11 luni din 2024, arată datele INS.
- În aceeaşi vreme, consumul de produse industriale creşte cu două cifre: 14%.
- Corelarea celor două seturi de date arată că economia României are o slăbiciune de structură, potrivit zf.ro.
Urmărește
85 afișări
Producţia industrială scade cu 2%, consumul de produse industriale creşte cu 14%, dar din import
Producţia industrială a României scade cu 2% la 11 luni din 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi vreme, consumul de produse industriale creşte cu două cifre: 14%. Corelarea celor două seturi de date arată că economia României are o slăbiciune de structură şi, oricât ar creşte consumul, dacă producţia nu creşte, avansul economic merge practic în alte ţări.
De asemenea, cifrele indică clar: producţia din România trebuie să crească, fie ca volum, fie ca valoare adăugată. Or, în ultimii ani, în România industria a scăzut şi ajuns aproape la jumătate ca pondere în economie: de la aproape 30% din PIB acum 10 ani la 17% din PIB în 2024. Guvernul României rămâne însă optimist. Deşi prognozele guvernamentale au anticipat în mod constant o creştere a sectorului industrial în ultimii ani, realitatea a fost diferită. Cu excepţia anului 2021, care a reprezentat o anomalie statistică datorită recuperării după scăderea bruscă din 2020, industria a înregistrat de fapt un declin constant. Comparativ cu nivelul din 2019, producţia industrială din 2021 a rămas sub nivelul prepandemic.
Perspectivele din piaţă pentru industria românească în 2025 nu sunt însă atât de optimiste cum sunt cele ale guvernului. Indicatorii de sentiment din piaţă, care reflectă percepţiile managerilor din industrie, continuă să indice o tendinţă descendentă. Aceşti indicatori sugerează că redresarea sectorului industrial ar putea fi mai lentă decât se anticipează în prognozele oficiale. Mai mult, industria Germaniei, motorul industriei europene şi al României, a încheiat în 2024 al doilea an de contracţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Numărul virozelor s-a dublat în România. Ministerul Sănătăţii pregăteşte spitalele pentru val
-
Unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri din domeniul apărării începe instrucţia cu militarii ucraineni. Dronele V-BAT ajung pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Din lac în puţ! Europa cumpără gaz rusesc la o rată fără precedent în 2025. Expert: "Există o furtună perfectă de factori care explică această situaţie"
La 11 luni din 2024, industria României a scăzut cu aproape 2%.
Analiza în detaliu a sectoarelor industriale arată că repararea maşinilor şi echipamentelor a scăzut cu 18% în aceeaşi perioadă de timp. Extracţia cărbunelui a scăzut cu 17,7%, iar industria textilă şi a îmbrăcămintei a înregistrat scăderi de 17,2% pentru fabricarea hainelor şi 7,8% pentru produsele textile.
Industria calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, o industrie cu valoare adăugată mare, a înregistrat o scădere de 10,1%.
Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, practic cel mai mare segment industrial românesc, a scăzut cu 6%, în tandem cu scăderile din industria germană şi europeană.
Producţia şi furnizarea de energie a scăzut cu 5%, într-un an care se adaugă la o perioadă cu preţuri mari la energie sau cu turbulenţe de aprovizionare pe piaţa energiei.
Datele despre exporturi arată că, la fel ca producţia industrială, au înregistrat o scădere în 2024. Este primul an de după comunism în care practic, aşa cum arată Statistica, este încă o perioadă de creştere economică, dar exporturile României scad. Concomitent, scad şi pieţele de export, dar şi producţia industrială, în vreme ce consumul intern de bunuri de folosinţă îndelungată, adică de produse industriale, creşte.
Dar creşterea merge în importuri, cât timp producţia locală nu poate acoperi cererea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Mii de polițiști, angajați din Apărare și rezerviști protestează în București față de Ordonanța „trenuleț”. Sindicaliștii vor protesta până la ora 16:30
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un donator de spermă a fost dat în judecată de părinții copiilor. Olandezul de 43 de ani are peste 500 de copii în toată lumea
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Mihai Bobonete, ridicat de mascați?! Cum răspunde vedeta PRO TV informațiilor din presă: Dacă deținerea de…
CANCAN.RO
Care sunt cele 4 ZODII cu succes la bani, în februarie 2025. Ei sunt nativii care dau lovitura
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe