- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.12.2019, 14:21)
- Laura Albu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Produsele tradiţionale din târgurile turistice, sub lupa ANPC
Autoritatea Naţională pentru Protectia Consumatorului (ANPC) va consilia şi va controla operatorii economici din târgurile de sărbători în perioada 9-24 decembrie, verificând dacă au atestat din partea Ministerului Agriculturii şi dacă produsele sunt într-adevăr tradiţionale.
Urmărește
378 afișări
Produsele tradiţionale din târgurile turistice, sub lupa ANPC
"In scopul prevenirii si combaterii practicilor care dăunează vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor si asigurarii dreptului consumatorilor de a fi informati, in perioada 9-24 decembrie 2019, Comisariatele Regionale pentru Protectia Consumatorilor vor desfasura activitati de consiliere a operatorilor economici, de informare si educare a consumatorilor, precum si actiuni de supraveghere si control in Targurile de Craciun", a declarat Mihaela Irina Ionescu, preşedinte interimar al ANPC, într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Paul Anghel, directorul ANPC a explicat pentru MEDIAFAX ce condiţii trebuie să îndeplinească produsele pentru a fi considerate tradiţionale de către inspectorii autorităţii.
"Produs tradiţional este cel care are un atestat de produs tradiţional dat de către Ministerul Agriculturii care a trecut prin nişte proceduri, în urma cărora să rezulte că produsul este fabricat fie după metodă tradiţională, fie cu ingrediente tradiţionale, fie în anumite zone cu tradiţie pentru aşa ceva. Sunt foarte multe produse industrializate cărora li se taie etichetele şi se vând în spaţii amenajate ca şi când ar proveni dintr-o gospodărie mică. Dar produsele respective au aditivi şi toate celelalte membrane artificiale şi aşa mai departe pe care bunica mea sau bunica dumneavoastră sau părinţii, dacă făceau anumiţi cârnaţi de casă, nu foloseau membrana artificială, nu foloseau aditivi, nu foloseau carmin. Foloseau boia, foloseau alte lucruri care erau naturale la vremea respectivă", a spus Paul Anghel.
Directorul ANPC a adăugat că produsele pot fi tradiţionale integral, realizate după reţetă tradiţională sau cu ingrediente tradiţionale.
"Ori ingredientele ori produsele să respecte stilul tradiţional sau să aibă metoda tradiţională. Dar peste toate acestea trebuie să fie acreditate după normele, punctajul, după auditul făcut de Ministerul Agriculturii. Ca să fie produs tradiţional trebuie să fie în baza unor scheme de calitate şi fişe tehnice de produs. Dacă spune că e reţetă tradiţională, trebuie să respecte reţeta tradiţională, dacă e produs tradiţional trebuie să respecte produsul tradiţional, dacă spune că e reţetă consacrată, reţeta trebuie să fie înregistrată la Ministerul Agriculturii, sunt mai multe sintagme. Dar în orice caz, un produs industrial nu este produs tradiţional. Cârnaţii de serie, salamul de serie nu poate să fie tradiţional", a spus acesta.
În cursul zilei de joi, 200 de operatori economici au fost consiliaţi cu privire la modul in care trebuie să îşi desfăşoare activitatea de comercializare de bunuri si prestări de servicii, conform legii, astfel încât consumatorii sa se bucure de atmosfera sărbătorilor de iarna în condiţii de siguranţă.
Actiunea se va extinde la toate târgurile de Crăciun din ţară, acţiune premergatoare controalelor ce urmeaza a avea loc. „ Atragem atenţia asupra faptului că sintagma „produs traditional” poate fi utilizată în situaţia în care produsele sunt atestate ca şi produse tradiţionale, conform prevederilor legale. Totodata operatorii economici trebuie sa acorde atenţie sporită modului de transport, depozitare şi manipulare a produselor comercializate astfel încat produsele să nu fie supuse unor diferenţe termice care ar putea conduce la alterarea acestora. In cazul produselor comercializate vrac, important este sa fie menţionat preţul per cantitate respectiv 100 de grade produs, iar daca pretul este per bucată, bucaţile să aibă acelaşi gramaj”, a mai spus Mihaela Irina Ionescu, în comunicat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cele patru produse tradiţionale româneşti care sunt în proces de verificare la Comisia Europeană
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe