- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul EBIT al OMV Petrom ar putea creşte cu 100 mil. euro după finalizarea centralei de la Brazi
Profitul OMV Petrom (SNP) calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) ar putea creşte cu până la 100 de milioane de euro după intrarea în exploatare a centralei pe gaze de la Brazi, potrivit analiştilor băncii de investiţii Jefferies & Co, transmite Bloomberg.
"Estimăm că proiectul ar putea contribui cu 100 de milioane de euro la profitul EBIT, odată ce va deveni operaţional", se arată într-o notă adresată clienţilor băncii.
Petrom intenţionează să formeze un portofoliu de active în domeniul producţiei de electricitate, cu centrala de la Brazi, cu o capacitate de 860 de megawaţi, şi un parc eolian în Dobrogea, care urmează să fie conectate la reţeaua naţională de electricitate în acest an.
Compania intenţionează să ajungă la o cotă de 10% pe piaţa de electricitate din România.
Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, în februarie, că Petrom va începe probabil să vândă electricitate produsă la Brazi în a doua jumătate a acestui an.
"Proiectul ar trebui să genereze venituri destul de ridicate, întrucât reprezintă o soluţie eficientă de echilibrare a diferenţei între preţurile liberalizate ale electricităţii şi preţurile administrate ale gazelor naturale, menţinute de guvern la un nivel artificial de scăzut", au arătat analiştii.
OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, va începe în acest an să producă energie electrică în termocentrala pe care o construieşte la Brazi şi în parcul eolian de la Dorobanţu.
În 2010, OMV Petrom a investit în cele două proiecte de producţie a energiei suma totală de 1,1 miliarde de lei.
Grupul a obţinut anul trecut un profit înainte de taxe şi impozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei, cu 84% mai mare decât cel consemnat în 2009, de 1,62 miliarde lei.
Profitul net, de 2,19 miliarde lei, a fost de 2,6 ori mai mare decât în 2009, iar vânzările au crescut cu 16%, ca urmare a majorării preţurilor la ţiţei şi îmbunătăţirii eficienţei în activitatea de rafinare şi marketing.
OMV Petrom este controlat din 2004 de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din capital. În acţionariat se mai regăsesc Ministerul Economiei, cu 20,63%, şi Fondul Proprietatea, care are o deţinere de 20,11%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO