- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.08.2015, 16:36)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul grupului Electrica a crescut cu 30% în primul semestru, la 277 milioane lei
Grupul Electrica, cu operaţuni de distribuţie şi furnizare de energie electrică, a înregistrat în primul semestru un profit net consolidat de 277 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut.
Urmărește
280 afișări
Profitul grupului Electrica a crescut cu 30% în primul semestru, la 277 milioane lei
Profitul operaţional în prima parte a acestui an a fost de 317 milioane lei, cu 14% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2014, potrivit raportului semestrial transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, în primele şase luni din acest an, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 2,72 miliarde lei, în creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere se datorează faptului că veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu 7%, la aproape 1,22 miliarde lei, evoluţie determinată de creşterea cantităţii distribuite cu 6% faţă de perioada similara a anului 2014, în linie cu previziunile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
De asemenea, un alt factor semnificativ care a contribuit la creşterea veniturilor din exploatare a fost că veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 5%, la 2,16 miliarde lei.
"Rezultatele la nivelul grupului au înregistrat şi în semestrul I din acest an o evoluţie pozitivă, în linie cu obiectivele asumate. Creşterea profitabilitaţii vine aproape natural, ca efect al acţiunilor de restructurare şi reorganizare a segmentului de servicii energetice, de eficientizare a activităţilor noastre, dar şi în urma investiţiilor realizate", a declarat directorul general al Electrica SA, Ioan Roşca.
Potrivit acestuia, o parte importantă a strategiei de afaceri include implementarea unui plan de investiţii ambiţios. În primele şase luni, investiţiile în reţelele electrice au crescut cu 21%, la 175 milioane lei.
Cheltuielile operaţionale au urcat în primele şase luni cu 9%, în principal datorită evoluţiei cheltuielii cu energia electrică achiziţionată, care a avansat cu 14%, la aproape 1,29 miliarde lei, în primul rând din cauza creşterii costului energiei electrice achiziţionate pentru furnizare şi trading. Costul cu energia electrică achiziţionată este principalul cost al grupului, reprezentând 47% din venituri în primul semestru.
În perioada ianuarie-iunie, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,5 TWh, şi a furnizat aproximativ 5 TWh de energie electrică, către un număr de aproximativ 3,59 milioane de consumatori finali. În primul semestru, contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică şi a segmentului de furnizare de energie electrică la veniturile Electrica a fost de 36%, respectiv 64%.
Valoarea certificatelor verzi inclusă în factura către consumatorii finali, în conformitate cu reglementările ANRE, a crescut de la 32,84 lei/MWh în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2014 (29,47 lei/MWh stabilită în urma regularizării de la finalul anului 2014) la 35,85 lei/MWh în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2015. Aceste elemente au contracarat efectul scăderii cu 3,8% a preţului mediu de vânzare a energiei electrice.
Electrica are o arie de cuprindere naţională, cu organizare zonală în trei zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi la nivel naţional pentru întreţinere şi servicii energetice.
Compania deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi.
Acţionarul principal al Electrica SA este statul român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (48,78%), urmat de BERD, cu 8,66%.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe